Puštena u rad prva 5G bazna stanica u NTP Beograd

Tanjug

petak, 21. 06. 2019. u 13:54

Пуштена у рад прва 5Г базна станица у НТП Београд

Foto Tanjug

Peta generacija mobilnog interneta praktično donosi višestruko uvećane brzine protoka, veću pokrivenost i kapacitete i skoro potpuno odsustvo kašnjenja u prenosu podataka

U Naučno-tehnološkom parku "Beograd" puštena je u rad prva 5G bazna stanica u Srbiji, zahvaljujući kome 5G okruženje od danas, 21. juna mogu da koriste kompanije, preduzetnici i studenti tehničkih fakulteta za razvoj različitih tehnoloških rešenja.

Reč je o 5G testnom okruženju, zahvaljujući kome će 5G bazna stanica za sada biti dostupna samo u NTP-u, a kako kažu predstavnici Telenora, plan je da za oko godinu dana usluga bude komercijalizovana.

Peta generacija mobilnog interneta praktično donosi višestruko uvećane brzine protoka, veću pokrivenost i kapacitete i skoro potpuno odsustvo kašnjenja u prenosu podataka.

Brzine koje nudi su do 10 do 100 puta veće od trenutno dostupnih, a očekuje se da će najveću primenu imati u automatizaciji i kontroli proizvodnih procesa, medicini, komunalnim usluga, poljoporivrednoj i automobilskoj industriji.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića rekao je da činjenica da Srbija sada ima 5G testno okruženje predstavlja još jedan korak napred koji Srbiju pozicionira na digitalnoj mapi Evrope i sveta.

Ljajić je rekao da je smatrao da će puštanje u rad 5G bazne stanice biti najpozitivniji događaj ove nedelje, ali da je čuo da ima i onih koji uvođenje takvih novih tehnologija kritikuju, navodeći da su štetne za okruženje.

Pročitajte još - DA LI JE 5G OPASAN? Evo šta kažu stručnjaci

On je rekao da će, bez obzira na to, 5G mreža praktično biti revolucija kada je u pitanju brzina servisa i usluga i da će biti od velike koristi za privredu i ekonomiju.

"Nijedna prethodna generacija nije mogla da ima toliki uticaj na privredu i ekonomiju kao 5G tehnologija", rekao je Ljajić i dodao da uvođenje 5G okruženja nije lak ni jednostavan posao.

On je rekao da Srbija neće prespavati Četvrtu industrijsku revoluciju i da je sada šansa da uhvatimo priključak sa najboljima.

Generalni direktor Telenora u Srbiji Majk Mišel rekao je da je ta kompanija praktično zakoračila u 5G okruženje i dodao da je to tehnologija budućnosti.

"Želimo da budemo spremni za trenutak kada ona bude u komercijalnoj upotrebi", rekao je Mišel.

On je rekao da Telenor ima najbolju mrežu u Srbiji i pozvao kompanije da iskoriste to što imaju 5G okruženje na raspolaganju i već danas počnu da razvijaju poslovna rešenja.

Direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu Mihajlo Jovanović rekao je da za razliku od svih prethodnih generacija mobilne tehnologije, 5G generacija donosi mnogo brži odziv mreže i mnogo veću brzinu prenosa podataka.

"Sve to će uticati ne samo na povećanje kvaliteta svakodnevnog života i manje troškove poslovanja, već će otvoriti veliki broj mogućnosti za razvoj novih poslova i preduzetništvo", rekao je Jovanović.

Na događaju u NTP-u svoja rešenja predstavila su kompanija koje rade u tom Parku - "Novelic" i "DigitalWorks", koje će raditi na razvoju primene 5G tehnologije na svojim prozivodima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

ajde

21.06.2019. 16:43

Onaj ko je ovo odobrio neka dovede svoju decu da tu zive. Sto ne kazete kakve su posledice na ljude upotrebom te mreze. Neka istrazivanja su radjena u svetu.

Dzordz

21.06.2019. 20:17

@ajde - teorije zavjere:ravna zemlja,vakcine,depopulacija,AIDS,a od skoro u nasem gradu i 5G.....smrt napretku i progresu :)