Poslednjih godina, svedoci smo da su svi androidi imali instaliranu aplikaciju za „Fejsbuk“ kada smo ih kupili. „Huavej“ neće imati više tu privilegiju. Na udaru i „Votsap“ i „Instagram“.

Kompanija „Fejsbuk“, kako javlja Rojters, zabranila je „Huaveju“ da ubacuje aplikaciju za ovu društvenu mrežu na svoje telefone pre prodaje. To predstavlja nastavak pritisaka američkih kompanija na kineskog tehnološkog giganta od kada je stavljen na „crnu listu“.

Zabrana je stupila na snagu odmah, a kako su potvrdili čelnici „Fejsbuka“, takođe se odnosi na aplikacije za Votsap i Instagram, kao deo Zakerbergove poslovne grupacije.

Iz korisničkog ugla, ovo neće činiti preveliku razliku jer će i dalje moći da preuzmu Fejsbuk, Votsap i Instagram iz Plejstora, kao i da dobijaju unapređene verzije aplikacija.

PROČITAJTE JOŠ - BRITANSKI MEDIJI: Huavej poslao kući Amerikance koji su radili u Kini

Ipak, biće to još jedna sitnica koja će „Huavejove“ proizvode učiniti manje atraktivnim za kupce.

Dospevanjem na „crnu listu“, kineski proizvođač mobilnih uređaja izgubio je mogućnost da kupuje i ugrađuje delove američkih kompanija u svoje proizvode bez posebne dozvole Vlade SAD. Prvi koji su objavili prekid saradnje sa kompanijom „Huavej“ bili su „Intel“ i "Qualcomm".

Najveći udarac „Huavej“ je pretrpeo kada je „Gugl“ povukao dozvolu za korišćenje operativnog sistema Android.

(RTS)