Kineski Huavej Tehnolodžiz planira da proda 51 odsto udela u svom podvodnom telekom kablovskom biznisu, Huavej Marin Sistems-u, izveštava agencija Rojters pozivajući se na saopštenje kupca.

Naime, kompanija Hengtong Optik-Elektrik za proizvode optičke komunikacione mreže sa sedištem u provinciji Đijangsu objavila je u ponedeljak na Šangajskoj berzi da je 31. maja potpisala pismo o namerama sa firmom Huavej Tehnolodžizom, o kupovini vlasničkog udela u Marin Sistems-u plaćanjem u gotovini i u akcijama. Cena nije navedena.

U Huavej Tehnolodžizu su odbili komentar.

Trgovanje akcijama Hengtong Optik-Elektrika na Šangajskoj berzi je u ponedeljak obustavljeno zbog tekućih razgovora o tom ugovoru.

Do ove potencijalne prodaje dolazi u vreme kada je glavna delatnost kompanije Huavej Tehnolodžiz - prodaja telekomunikacione mrežne opreme i pametnih telefona - pod intenzivnim pritiskom u svetu zbog Sjedinjeni Država koje tvrde da njeni proizvodi predstavljaju bezbednosni rizik. Kineski div je u više navrata odbacio te optužbe.

Pročitajte još - NE TREBA NAM GUGL: Huavej najavio sopstveni operativni sistem do proleća 2020.

Prošlog meseca, američko Ministarstvo trgovine je stavilo Huavej na crnu listu zabranivši firmama u SAD da prodaju tehnologiju kineskoj kompaniji, što može značajno da poremeti njen lanac snabdevanja, mada je kasnije odložilo primenu te mere za 90 dana.

Huavej Marin, osnovan 2008. godine kao zajedničko preduzeće sa britanskom kompanijom Global Marin, uglavnom se bavi izgradnjom podvodnih komunikacijskih kablova širom sveta.

Huavej Tehnolodžiz je, prema godišnjem izveštaju, stekao većinski udeo akcija s pravom glasa u upravnom odboru Huavej Marina u avgustu 2018., a Global Marin drži 49 odsto.

Huavej Marin je ostvario prošle godine prihod od 394 miliona juana (57,10 miliona dolara) i zabležio neto dobit od 115 miliona juana, prema godišnjem izveštaju o poslovanju njegove krovne kompanije.