RAT SE NASTAVLjA: Kina odbacuje Majkrosoftov operativni sistem

Tanjug

subota, 01. 06. 2019. u 11:04

РАТ СЕ НАСТАВЉА: Кина одбацује Мајкрософтов оперативни систем
Kina će odbaciti Majkrosoft Vindous, pozivajući se na zabrinutost zbog mogućih hakerskih upada u njen vojni sistem.

Kina će odbaciti Majkrosoft Vindous, pozivajući se na zabrinutost zbog mogućih hakerskih upada u njen vojni sistem.

Kako se trgovinski rat između SAD i Kine nastavlja, Peking planira da ukloni Majkrosoftov operativni sistem Vindous, koji trenutno koristi vojska, i da ga zameni domaćim pandanom, izveštava „Forbs“. Kina se, piše list, plaši da bi SAD mogle da iskoriste ranjivosti Vindousa kako bi hakovale kinesku vojnu mrežu.

Očekuje se da će grupa za bezbednost informacija na internetu preuzeti zadatak pronalaženja zamene za Majkrosoftov sistem, koji koristi kineska vojska.

Kina je i ranije razmatrala takvu opciju, ali u svetlu najnovijih događaja i usled trgovinskog rata između Kine i SAD, sada planira i da je realizuje.

Sjedinjene Američke Države označile su „Huavej“ kao „pretnju nacionalnoj bezbednosti“ i zabranile upotrebu tehnoloških dostignuća marke „Huavej“ u toj zemlji.

I Peking i „Huavej“ su više puta odbacivali američke optužbe kao lažne. Kineski tehnološki gigant je zbog ovih zabrana podneo tužbu protiv Vlade SAD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Goran P

01.06.2019. 17:06

Pametan potez Kine!! Odavno je poznato da svi američki proizvodjači "korporativnog softvera" (McAfee, Symantec, Adobe...) imaju zakonsku obavezu da, po nalogu obaveštajnih službi SAD", u svojim proizvodima obavezno naprave tkz. "mala vrata" (back door) koja služe za daljinsko manipulisanje radnim stanicama ili serverima na kojima je instaliran.- Nadam se da će se na isti način odreći i Apple-ovih "pametnih" proizvoda.

Samo linux i ne boli glava

01.06.2019. 23:52

Jbt što je teško danas naći alternativu, pa velika većina servera u svetu je na linuxu. Ja i na kućnom kompu, kod sestre i roditelja sam stavio linux i ne boli me glava. Dok je bio tupavi windows stalno su me cimali da nešto ne radi. Sad se ni ne sećam da je bio i jedan problem a brzo su se privikli i bolje radi hardver. Linux koristim od 2008-2009-te.A za server tek je skoz suludo koristiti windows. Probao sam i teško njesra je to.