DOK Francuska i ostatak sveta žale zbog požara koji je naneo veliku štetu na katedrali Notr Dam u Parizu, šire se spekulacije o tome šta bi moglo biti od najveće pomoći u njenoj rekonstrukciji.

Francuski predsednik Emanuel Makron je obećao obnovu katedrale još dok je 400 vatrogasaca vodilo bitku s vatrenom stihijom. U međuvremenu je milijarder Bernard Arno, koji stoji iza luksuznog modnog brenda Luj Viton, obećao da će donirati 200 miliona evra za restauraciju, kao i predsednik i direktor Kering Grupe, koji je ponudio 100 miliona evra, podseća Kliks.

Međutim, restauracija gotičke katedrale će trajati godinama, možda i decenijama uprkos resursima, a u tome bi mogao pomoći rad preminulog istoričara umetnosti Endrjua Talona u kombinaciji s višegodišnjim istraživanjem obavljenim za potrebe rekreiranja katedrale za ''Ubisoftovu'' igru "Assassin's Creed Unity".

PORČITAJTE JOŠ - ZGARIŠTE U PARIZU: Prvi snimci Notr Dama iz vazduha (VIDEO)

Talon je preminuo krajem prošle godine, a u svom radu je koristio detaljne laserske tehnike za kreiranje 3D mapa koje su precizne do pet milimetara. Talon je napravio skenove i sferične panoramske fotografije s 50 lokacija u i izvan katedrale te je prikupio milijarde podataka tokom tog procesa čiji je rezultat bio 3D prostor s mnoštvom detalja.

Ekspert za video-igre Karloni Mius je rekla da je više od dve godine pravila model katedrale prateći svaku ciglu dok je radila na Ubisoftovoj igri "Assassin's Creed: Unity". "Oko 80 odsto mog rada je vezan za katedralu Notr Dam", izjavila je Mius.

Katedrala Notr Dam se gradila 182 godine, a koliko će trajati njena restauracija, niko ne zna sa sigurnošću.