Da li WiFi postaje prošlost?

Novosti Online

05. 12. 2018. u 22:54

Bez obzira na to koliko nam je promenio živote, WiFi može da nas nervira zbog toga što je često nedosledan i nepouzdan, čak i kod korisnika sa malim kućama

Да ли WiFi постаје прошлост?

Depositphotos

Bez obzira na to koliko nam je promenio živote, WiFi može da nas nervira zbog toga što je često nedosledan i nepouzdan, čak i kod korisnika sa malim kućama.

Može da izazove još veću glavobolju kompanijama kojima je potrebna pouzdana mreža za uređaje, naročito na većem području. Neke kompanije zato gledaju da implementiraju novije načine umrežavanja opreme i zaposlenih, a to je u ovom slučaju 5G.

Mobilni internet je već brži od WiFi u mnogim zemljama, među kojima je i Srbija, a prelazak na 5G će osigurati još brže povezivanje. Niska latencija, fleksibilnost, dobra sigurnost i funkcije određivanja prioritetnih podataka takođe su pomogli da 5G postane atraktivan predlog.

Prema pisanju časopisa MIT Technology Review, Audi je među onima koji razmišljaju o privatnim mrežama, pa je ovog leta započeo testiranje 5G mreže za svoje robote. Ako im to uspe, Audi bi mogao da iskoristiti 5G kako bi u potpunosti zamenio svoju WiFi mrežu.

BMW, Daimler i Volkswagen takođe su zainteresovani za 5G, kao i komunalne i brodske luke, zajedno sa proizvodnim, naftnim, gasnim i hemijskim kompanijama. Nemačke kompanije su posebno zainteresovane, prema izveštaju, jer očekuju da će im pomoći da ostanu na čelu napredne proizvodnje kao deo nacionalne inicijative pod dobro poznatim nazivom Industrie 4.0.

Privatne 5G mreže će verovatno pokazati dobrobit proizvođačima opreme i kompanijama koje pomažu u upravljanju takvih mreža. Jedna istraživačka kompanija procenjuje da će tržište generisati 356 milijardi dolara za deset godina.

Posebno u bliskoj budućnosti, troškovi mogu da budu ograničavajući faktor za manje kompanije koje su zainteresovane za 5G, a čak se i veće kompanije mogu suočiti sa preprekama u dobijanju spektra bežičnog pristupa koji im je potreban kako bi upravljale svojim mrežama.

Međutim, kada kompanije dobiju svoju opremu i pristup spektru, moći će da izgrade svoje mreže čak i ako im mobilni operateri nisu omogućili 5G za njihove poslovne sajtove.

(Izvor: b92)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Pop

06.12.2018. 18:34

@Sneža - Jeste, zajedno sa Harpom i mikrotalasnom rernom. Sve će nas pobiti kukuuuuu.

Горски цар

06.12.2018. 08:26

Људи, распитајте се мало, 5G мрежа убија! Где год је тестирана птице су умирале у кругу д пар стотина метара од предајника, људи ће издржавати дуже, несумњиво, али ће умирати, само је питање у ком року.

Pop

06.12.2018. 18:33

@Горски цар - Hahahha, ja ne verujem ko sve ovde može da ostavlja komentare.

Lili Vu

24.12.2018. 08:05

@Горски цар - Bas oni koji ne veruju najzesce kukaju kad ih stigne neverovatna muka !! Hahaha

Kant

06.12.2018. 10:09

Wi-Fi ne postaje proslost vec ce se i dalje koristiti u kombinaciji sa tehnologijom Li-Fi koja informacije prenosi putem svetlosti nevidljive ljudskom oku. Brzina ovakvih mreza trenutno ide do 8Gb/s.

Goran

06.12.2018. 19:02

@Kant - Citao sam o Li-Fi, Kinezi su je osmislili, malo je neprakticna, zato gde to uslovi dozvojavaju prenos je prosto neverovatan.

oldlala

06.12.2018. 12:09

Nadam se da nam nece uvoditi zdrastveno neproverenu tehnologiju da bi neko napunio dzepove,da budemo zamorcici a da nismo ni svesni toga,nisu sve frekvencije bezopasne za zivi organizam a i sto vece snage signala sigorno losije utice,kao i blizina predajnika.