Ovo je pet najčešćih zabluda o punjenju baterije mobilnog telefona

Novosti Online

16. 08. 2018. u 14:15

Mnogo je tvrdnji o tome šta je dobro ili loše za životni vek baterije mobilnog telefona, ali jesu li sve istinite

Ово је пет најчешћих заблуда о пуњењу батерије мобилног телефона

Ilustracija Foto: Depositphoto

PRAVILA punjenja baterija u našim mobilnim telefonima prilično su se promenila poslednjih godina. Mnogo je tvrdnji o tome šta je dobro ili loše za životni vek baterije mobilnog telefona, ali jesu li sve istinite?

Ovo je pet najčešćih zabluda kada je u pitanju trajnost baterije.

1. Baterija treba da bude prazna ili skoro prazna pre punjenja
Ovo važi jedino ako se koriste nikl-kadmijumske baterije čiji kapacitet opada ako se mobilni telefon premalo ili prečesto pune. Litijumske baterije, kakve se koriste u modernim pametnim mobilnim telefonima, sa time nemaju problema.

2. Korišćenje punjača koji niste dobili uz uređaj šteti bateriji
Nema pogrešnog punjača kada su u pitanju moderni pametni telefoni koji se pune uz pomoć USB priključaka. Razlika je isključivo u brzini punjenja jer nemaju svi mobilni uređaji mogućnost brzog punjenja.

3. Novi mobilni telefon je potrebno prvi put maksimalno napuniti
Danas ne, to je bila praksa pre litijumskih baterija. Danas svaki korisnik samostalno odlučuje hoće li do kraja napuniti uređaj i pritom ne treba da brine hoće li odluka uticati na kapacitet baterije.

4. Često priključivanje i isključivanje mobilnog telefona smanjuje životni vek baterije
Još jedna zabluda. Tačno je da životni vek baterije sadrži određen broj ciklusa punjenja, ali se i jedan ciklus može sastojati od nekoliko pojedinačnih punjenja.

5. Uvek napunite mobilni uređaj do maksimuma
Netačno, optimalan nivo napunjenosti kreće se između 30 i 70 odsto. Za očuvanje baterije bolje je da se telefon puni u nekoliko kraćih vremenskih intervala nego uvek do maksimalnih 100 odsto.


Izvor: Hina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije