VIDEO: Uređaj koji prevodi na 80 jezika u realnom vremenu

NovostiOnline

10. 01. 2018. u 13:52

Holandska kompanija "Trevis" predstavila je na sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu uređaj pod imenom "Travis" koji u realnom vremenu prevod na 80 jezika

ВИДЕО: Уређај који преводи на 80 језика у реалном времену

Foto: Printskrin youtube.com

Holandska kompanija "Trevis" predstavila je na sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu uređaj pod imenom "Travis" koji u realnom vremenu prevodi na 80 jezika.


"Tehnologija nas povezuje onoliko koliko možemo međusobno da se približimo, ali pravo povezivanje se neće desiti dok se svi ne budemo međusobno razumeli" rekao je predstavnik "Trevisa" Rob Selander, dodajući da kompanija želi da sruši barijere među jezicima.


Uređaj koristi kompjuterizovanu "cloud" bazu podataka za kombinovanje 80 jezika, a kompanija radi i na digitalizovanju manje poznatih svetskih jezika."Kada se jezik jednom digitalizuje, ne samo da se može koristiti u tehnologiji prevođenja, poput Trevisa, nego i u svrhu edukacije i očuvanja, izjavila je menadžerka kompanije za međunarodne poslove Elisa Glori.


Ona je dodala da digitalizovanje jezika pomaže njihovim govorinicima da koriste prednosti tehnologije davanja glasovnih komandi kompjuterima ili korišćenja virtuelnih asistenata.


Selander je rekao da je u pretprodaji preko njihovog travistranslator sajta naručeno više od 80.000 uređaja za prevođenje po ceni od 179 dolara i da je većina već isporučena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

неимени

10.01.2018. 14:30

Једном кад се буду разумели људи ће да живе у вечном миру. Најбољи пример за то је Балкан. Сви говоре српски и не треба им преводилац и зато ни хрвати ни бушљаци, а ни монтенегрини не би ни у лудилу помишљали да паве проблеме Србији и Србима. Исто важи и за бујрумовце који причају веома искривљеном верзијом српског језика. Тревисовци из чланка ће имати прилику да се увере колко ће њихово сокоћало да приближи људе дочим се становници Белгије почну "разумевати".

Srecko Nikolic

23.07.2019. 22:44

ovo je mali uredjaj ali ogroman za covecanstvo Pitanje je samo DA LI PREVODI SAMO KRATKE RECENICE ILI JEDNU MALO DUZU RECENUCNU MISAO