Mobilni otkriva lažni novac

Vitomir Ćirić

20. 11. 2016. u 20:11

Inženjer elektronike Miodrag Penčić iz Pirota kreirao i razvio aplikacijE koje se koriste u više od 120 zemalja. Svaki vlasnik android telefona može i da izračuna kamatu u banci u svakom trenutku

Мобилни открива лажни новац

Miodrag Penčić

MIODRAG Penčić, inženjer elektronike iz Pirota, razvio je veoma korisne aplikacije za savremene mobilne telefone, kojima se može otkriti falsifikovana novčanica, ili obračunati bankarska kamata na kredit vlasnika telefona. Dugotrajni i naporan rad na kreiranju i razvoju ovih aplikacija urodio je plodom, tako da se Penčićeve aplikacije koriste u više od 120 zemalja, a naročito u Italiji, koja je poznata po falsifikovanju novčanica.

- Svaki vlasnik android mobilnog telefona može izračunati svoju kamatu i sravniti je sa bankom kod koje se zadužio. Naravno, mogu se izračunati i zatezne kamate, koje su obično pod velikim znakom pitanja za svakog ko se zaduži kod konkretne banke. Uz to, aplikacijama se sa stoprocentnom sigurnošću ustanovljava da li u rukama držite falsifikovanu ili pravu novčanicu - kaže, za "Novosti", ovaj kreativni inženjer, čije se aplikacije mogu potpuno besplatno preuzeti.

Aplikacija za zatezne kamate sadrži sve procente, odnosno kamatne stope koje važe za Srbiju, i to za one koje su se obračunavale za čak dvadesetak godina unazad. Ugrađene su sve kamatne stope i za zemlje u okruženju, kao i za one koje su se nekad graničile sa SFRJ, a obuhvaćene su njihove, ali i valute dinara, evra, dolara, franka... Period od proteklih 20 godina sasvim je dovoljan i pokriva gotovo sto odsto slučajeva u praksi. Da bi se dobio apsolutno precizan podatak, potrebno je samo blagovremeno ažurirati sve podatke u aplikaciji i unositi zvanične kurseve i kamate konkretnih valuta - pojašnjava Penčić.

Kada je reč o otkrivanju falsifikovanih novčanica, aplikacija omogućava, kaže ovaj elektroničar i bankar, da se falsifikat otkrije putem serijskog broja sumnjive novčanice.

JEDNOSTAVNO

- APLIKACIJA funkcioniše tako što ukucate serijski broj novčanice. Falsifikatori mnogo pažnje posvećuju kopiranju sofisticiranih sistema zaštite, poput niti, vodenog žiga, papira, reljefa i slično, a mnogo manje brinu o serijskim brojevima. Osim toga, oni su toliko usavršili falsifikovanje da je u mnogo slučajeva teško otkriti šta je prava, a šta falsifikovana novčanica. Kada se ukuca serijski broj dobijete informaciju da li je falsifikat ili original, jer se ne mogu pojaviti dva identična serijska broja - kaže Penčić.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

мрсимуд

20.11.2016. 21:13

Не ваља апликација скоро ништа, није на ћирилици, Друго; € се лако провери да ли је фалсификован. Са ноктом се пређе преко оних рељефних линија ако запиње исправна је, ако је глатоко "фалш је". То је фалсофокаторима нај теже фалсификовати. Треће; најжешћи фалсификатори су Федералне резерве САД, они штампају новац без златног покрића. Ископано је у целој светској историји до данас 175000 тона злата (АУрума) а наштампано је на хиљаде пута више "безвредног папира".

<*)))>{

20.11.2016. 23:46

@Perun - Nisam nasao u tekstu, propust novinara, ali sam potrazio na Google Play-u, aplikacija se zove - Obračun zatezne kamate.

sasa

21.11.2016. 12:28

Cek malo... Odakle njemu baza podataka serijskih brojeva novcanica sirom sveta da uporedjuje broj koji korisnik aplikacije unese? krajnje sumnjivo...