SAN HOSE - Američki servis za onlajn prodaju i aukcije, iBej, najavio je danas izdvajanje njegove filijale za plaćanje preko interneta Pejpal u samostalno preduzeće.

Predstavljeni plan, koji bi trebalo da bude ostvaren naredne godine, dolazi nakon višemesečnih pritisaka milijardera Karla Ajkana na iBej i njegovih tvrdnji da održavanje zajednice sa Pejpalom obara vrednost obe podružnice, prenosi agencija Frans pres.

U saopštenju iBeja se navodi da je Upravni odbor kompanije "zaključio da promenljivo okruženje pruža ogromne mogućnosti kako za iBej tako i za Pejpal", kao i da će "razdvajanje stvoriti snažniji strateški fokus i bolju poziciju za svako preduzeće".

"U zajednici koja je trajala preko jedne decenije, iBej i Pejpal su međusobno imali koristi od toga što su deo jedne kompanije, stvarajući značajnu vrednost za akcionare", izjavio je predsednik i izvršni direktor iBeja, Džon Donahju.

"Aktuelni akcionari iBeja će u budućem Pejpalu dobiti akcije srazmerne njihovom sadašnjem udelu", navodi se u saopštenju kompanije, i dodaje da će na čelu nezavisnog Pejpala biti Den Šulman, koji dolazi iz kompanije za izdavanje kreditnih kartica "Amerikan ekspresa".