KAKO odabrati novi TV uređaj? Ovo pitanje često muči i poznavaoce materije, s obzirom na to da se tehnologija neprekidno usavršava, a na tržište izbacuju sve savremeniji modeli.

Nekada davno TV uređaji su se kupovali svakih 10 do 15 godina. Danas je taj rok, zahvaljujući tehnološkom napretku koji je uzrokovao pad cena i brojne inovacije znatno skraćen. Istraživanja pokazuju da dobar deo korisnika, ukoliko imaju TV uređaj stariji od tri godine, već razmišljaju da ga zamene lepšim, novijim i kvalitetnijim... Zato, evo nekoliko saveta uoči odlska u trgovinu.

Plazma ili LCD - Ova dilema će se nametnuti čim zagrebete po površini potrage za novim televizorom. Razlike su danas zapravo znatno manje nego što su nekada bile. Za istu količinu novca dobićete plazma TV veće dijagonale ekrana. S druge strane plazma ekrani troše nešto više električne energije od LCD.

Plazma tehnologija ekrana omogućava znatno bržu promenu sadržaja piksela, pa se zato kaže da su plazma televizori brži, što dolazi do izražaja kod brzih pokretnih scena. Pokretna plazma rezolucija je i dalje superiorna u odnosu na LCD, iako su im se najnoviji LCD modeli, koji uključuju napredne procesore i algoritme procesiranja slike veoma približili.

3D TELEVIZORI AKO kupujete televizor više klase, nemate puno izbora - svi su 3D. Ovo je svakako atraktivan novitet, ali masovnu popularnost još sprečava problematična nabavka 3D sadržaja, kao i problemi s glavoboljom i vrtoglavicom kod manjeg broja ljudi uzrokovanih načinom na koji se 3D slika stvara. 3D sadržaj možete gledati spajanjem na 3D TV satelitski program ili putem 3D Blu-ray plejera i 3D Blu-ray filma. Pojedini 3D televizori imaju ugrađeno pretvaranje 2D signala u 3D, što je zgodno, ali je efekt manje izražen i manje kvalitetan nego kod sadržaja snimljenog 3D kamerom.

Ako bismo netehnološkim rečnikom uporedili sliku ove dve vrste televizora, slika na plazmi je tamnija i jasniji su brzi pokreti. S druge strane, pri statičnoj slici primetno je da se slika lagano trese - slično efektu gledanja u stari TV s katodnom cevi. Boje su izraženije i atraktivnije na LCD-u i na njemu je ugodnije gledati statičniju sliku poput one s računara. Naravno, sva ova upoređivanja vrede samo ako se gledaju plazma i LCD iz iste cenovne kategorije.

Ipak, mnogi ne žele ni da čuju za plazmu zbog famoznog "burn-in" efekta, odnosno karakteristike tehnologije da se upeče "statična" slika.

Dimenzije ekrana - Glavna tri faktora koji utiču na odabir dimenzije dijagonale ekrana TV-a su budžet, udaljenost gledanja od ekrana i rezolucija ekrana. Što je ekran veći, to je i skuplji, uz napomenu da su veliki plazma ekrani ipak nešto jeftiniji od ekvivalentno velikih LCD. Valja napomenuti da plazma ekrani počinju od 42" tj 107 cm.

U sklopu imena modela televizora uvek ćete pronaći i dijagonalu ekrana - u inčima; (1 inč = 2.54 centimetara).

Praksa je pokazala da ako imate 22-inčni televizor, najbolja udaljenost je od 90-250 cm. Za 26" optimalna udaljenost je 1-3m. Za najpopularniju LCD TV dijagonalu od 32" (tj. 81 cm) idealna udaljenost je od 1.3-3.7m. Za 42" (107 cm) - 1.7-4.8m, a za 52" 1.8-5.2 metara

Da biste uživali u višoj rezoluciju Full HD televizora (rezolucije 19201080 piksela) trebalo bi da budete pozicionirani od 1,5 do 3 dijagonale ekrana.

TehniČke karakteristike - Pri odabiru televizora uvek ćete se susresti s tipično skraćenom listom tehničkih karakteristika televizora. Ono na što treba skrenuti pažnju je rezolucija ekrana koja je u većini slučajeva HD Ready (1366768) ili Full HD (19201080). Što se kontrasta tiče, što je veći kontrastna mera, to će slika bolje izgledati i imaće više gradacija.

Uređaji za spajanje - Pažnju treba obratiti na mogućnosti modela za spajanje audio-video signala. Najčešće će biti dovoljan jedan SCART (stariji analogni standard) i dva HDMI (noviji digitalni). Što je kvalitetniji i bolji televizor, to ima više audio-video ulaza. Na novim TV-ima često ćete pronaći i USB priključak gde možete da umetnete fleš memoriju ili hard disk i na TV ekranu gledati fotografije, video, slušati muziku...

Smart televizori koji su u stanju da pristupe raznim mrežnim (Internet) uslugama na sebi će imati i mrežno spajanje (žično ili bežično).

Smart moguĆnosti - Trenutno najnapredniji modeli televizora mogu da se spoje na Internet, to omogućava korišćenje internet servisa - e-mejl, surfovanje, "Fejsbuk", "Tviter", vremenska prognoza...

Smart funkcionalnost se razlikuje od proizvođača do proizvođača, ali i od generacije televizora, tako da vam predlažemo da dobro proučite specifikacije pre kupovine. Pametni televizori će se bez problema spojiti na sadržaje koji se nalaze na računarskoj mreži, običnoj ili DLNA.

Najnapredniji proizvođači pružaju mogućnost da sami krojite funkcionalnost TV, "daunlodovanjem" najrazličitijih aplikacija, baš kao kod pametnih telefona. Takođe, deo pametnih televizora možete da kontrolišete i putem vašeg telefona.