Ekonomist: Alibaba fenomen

Tanjug

23. 03. 2013. u 23:28

Kinesko tržište onlajn trgovine postepeno pretiče SAD, a njena gigantska firma pod imenom "Alibaba" već dominira tržištem sa prometom od 170 milijardi dolara

Na putu da postane najveća svetska ekonomija, Kina prolazi kroz još jednu prekretnicu - ovog puta u pitanju je onlajn trgovina.

Kinesko tržište onlajn trgovine postepeno pretiče Sjedinjene Američke Države, a jedna njena gigantska firma pod imenom "Alibaba" već dominira tržištem, prenosi britanski list Ekonomist.

Ova kompanija je, prema određenim merilima, već postala najveća svetska kompanija u oblasti e-trgovine, dok su dva "Alibabina" portala prošle godine zabeležila prodaju od 1,1 biliona juana (170 milijardi dolara), što je više od američkih eBay-a i Amazona zajedno.

"Alibaba" je na putu da postane prva svetska kompanija u oblasti onlajn trgovine koja ima godišnje transakcije od bilion dolara.

Uprkos tako izuzetnom uspehu, mnogi ljudi van Kine jedva da su primetili rast ove privatne kompanije.

To bi se, međutim, uskoro moglo promeniti, nakon što je osnivač kompanije, bivši profesor engleskog poznat pod nadimkom DŽek Ma, najavio da će u maju funkciju izvršnog direktora predati DŽonatanu Luu.

Ubrzo nakon toga, kompanija će objaviti detalje inicijalne javne ponude akcija, a procenjuje se da bi ukupna tržišna vrednost kompanije "Alibaba" mogla biti procenjena na između 55 do 120 milijardi dolara.

"Alibabina" priča je do sada bila jedna od boljih inovacija i jasan pokazatelj kako steći prednost u Kini.

"EBay je možda ajkula u okeanu, ali je Alibaba krokodil u Jangce reci. Ukoliko se budemo borili u okeanu, mogli bismo izgubiti, ali ako se borimo u reci, pobedićemo", rekao je Ma.

Sam poznat kao krokodil iz Jangcea, Ma je 1999. osnovao kompaniju zajedno sa sajtom Alibaba.com, poslovnim portalom koji povezuje male kineske proizvođače sa kupcima u inostranstvu.

Njegov sledeći izum je potrošački portal Taobao, koji prodaje skoro milijardu proizvoda i na listi je 20 najposećenijih internet stranica na svetu.

Kompanija "Alibaba" bi, međutim, mogla ostvariti i brži rast. Predviđa se da bi do 2020. godine, kinesko tržište onlajn trgovine mogli biti veće od postojećih tržišta SAD, Britanije, Japana, Nemačke i Francuske.

"Alibaba" će proširiti poslovanje na globalnom nivou, iskoristivši potrošnju Kineza u inostranstvu i širenjem u zemlje u usponu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)