"VIKIPEDIJA" na srpskom jeziku danas broji 100.000 članova i 180.000 napisanih članaka. U konkurenciji 284 jezičke verzije, internet-enciklopedija na srpskom jeziku nalazi se na 29. mestu po obimu. Kada bi taj onlajn sadržaj otišao u štampu, "Vikipedija" bi imala 45 tomova. To bi ujedno bila najobimnija enciklopedija ikada napisana na srpskom jeziku.

Deseti rođendan proslavila je pre nekoliko dana, a pre torte i duvanja svećica, pohvalila se ovim podacima.

- "Vikipediju" u potpunosti uređuju dobrovoljci koji rade onoliko koliko im je zanimljivo. Ona nema zaposlene, i niko nije plaćen da uređuje "Vikipediju" - kaže Goran Obradović, predsednik "Vikipedije Srbije", ogranka zaduženog za promovisanje "Vikipedije". - To može da zvuči prilično neverovatno i kao "recept za haos", ali postoje vrlo efikasni mehanizmi koji iskusnim uređivačima omogućavaju da sadržaje koji su na bilo koji način neprimereni vrlo brzo i jednostavno uoče i odstrane.

U 12 godina postojanja svetske "Vikepdije", često su legitimitet i objektivnost objavljenih informacija dovođeni u pitanje. Kritičari postavljaju pitanje u kojoj meri su članci na "Vikipediji" relevantani i da li mogu biti oslonac budućim naraštajima u utvrđivanju istorijskih istina.

BRZ NAPREDAK

"VIKIPEDIJA" na srpskom jeziku je osnovana 2003, ali tek krajem godine su se pojavili prvi urednici koji su krenuli sa pisanjem i prevođenjem članaka. Počelo je polako, dugo je bilo malo članaka i malo ljudi koji su radili. Danas je srpska "Vikipedija" sa preko 180.000 članaka ubedljivo najveća enciklopedija na srpskom jeziku - kaže Obradović.

- "Vikipedija" se ne poziva na autoritet urednika koji pišu članke, već na autoritet izvora iz kojih činjenice potiču. Dakle, kvalitet varira od članka do članka - objašnjava Obradović.

Srpska "Vikipedija" ima više od 17 miliona pregleda na mesečnom nivou, što je svrstava na sedmo mesto po posećenosti sajtova u Srbiji. Prestižni "Vebfest" festival 2009. godine dodelio je "Vikipediji" na srpskom, titulu najboljeg edukativnog sajta za tu godinu. A od svih jezika u komšiluku, "Vikipedija" na srpskom je ubedljivo najveća.

- Prate nas Slovenci sa 136.000 i Hrvati sa 129.000, ali nije sve u broju članaka - kaže Goran Obradović.

- Naša zajednica je najveća, i najorganizovanija. Trenutno radimo na uspostavljanju saradnje sa kolegama iz Slovenije kako bismo im pomogli da se i oni organizuju na isti način.

Kada se sve sabere, prošlo je deset, ispostavilo se vrlo uspešnih "vikipedijskih" godina. Kako će izgledati naredna decenija?

- "Vikipedija" nikad nije završena i uvek ima mesta za unapređenje. Lično bih voleo da za deset godina srpska "Vikipedija" ima zdravu i veliku zajednicu urednika, a bilo bi lepo i da dostignemo broj od milion objava. I naravno, najveća želja nam je - slobodno znanje za sve ljude!