Asfalt u selu Filipa Višnjića: SRPSKOM HOMERU I SPOMEN KUĆA

Novosti Online/V.Mitrić

četvrtak, 09. 07. 2020. u 21:37

Асфалт у селу Филипа Вишњића: СРПСКОМ ХОМЕРУ И СПОМЕН КУЋА

Foto: V.Mitrić

U Gornjoj Trnovi, kod Ugljevika, rodno selo čuvenog narodnog pevača, pesnika i guslara, Filipa Višnjića, u zaseok Maliće, stigao je novi asfaltni put
U Gornjoj Trnovi, kod Ugljevika, rodno selo čuvenog narodnog pevača, pesnika i guslara, Filipa Višnjića, velikog prijatelja i saradnika Vuka Karadžića u zaseok Maliće, stigao je novi asfaltni put, koji je lokalna vlast platila 60 hiljada konvertibilnih maraka.

Načelnik Ugljevika, Vasilije Perić, kaže da je zavičaj „srpskog Homera“, sada, skoro sav, kad je reč o drumovima, pod asfaltom, „jer lokalna vlast želi, svim srcem, da očuva ovaj deo RS, da stanovništvo ne „curi“ i da se očevi i dedovi raduju što im sinovi i unuci ostaju na vekovnim ognjištima“.

- Po uzoru na Vukov Tršić, kod Loznice, u Srbiji, gde je podignuta Vukova spomen kuća, imamo plan da izgradimo repliku rodne kuće našeg i velikana srpske duhovnosti i kulture, Filipa Višnjića, koji je rođen u ovim lepotama i krasotama.

Perić je, inače, još kao đak, bio poznat u zavičaju kao veliki znalac epske poezije, posebno one koju je sačuvao od zaborava Filip Višnjić.

- Gradili smo puteve, izgradili vodovod, Dom kulture, Kraljevu česmu, zdanje područne Osnovne škole i radili druge poslove u ovom divnom selu, vrednih i pametnih ljudi, a posebno ćemo da podržimo poljoprivrednike, pre svega stočare. Prelepo je kad se vidi koliko su ovdašnji ljudi vezani za svoja rodna ognjišta.

Foto: V.Mitrić

Gornja Trnova je jedna od turističkih destinacija u koju dolaze turisti da posete Novakovu pećinu koja se nalazi na 386 metara nadmorske visine u kojoj se skrivao jedan od najvećih hajduka, Starina Novak, u vreme otpora Turskom carstvu.

- Sve je više turista koji dolaze u ovo selo, osetno je povećana izgradnja vikendica, ali posebno raduje što na ovom rubnom području živi 110 domaćinstava, čvrto rešenih da ostanu u zavičaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije