Sednica saveta ministara BiH nije održana jer nije usvojen dnevni red: HRVATI STOPIRALI IMENOVANjA DIREKTORA

Novosti Online/S.M.

četvrtak, 09. 07. 2020. u 17:35

Седница савета министара БиХ није одржана јер није усвојен дневни ред: 
ХРВАТИ СТОПИРАЛИ ИМЕНОВАЊА ДИРЕКТОРА

Foto: D. Pozderović

Predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija rekao je da za četvrtak zakazana sednica Saveta ministara nije održana jer nije došlo do usvajanja dnevnog reda
PREDSEDAVAJUĆI Saveta ministara Zoran Tegeltija rekao je da za četvrtak zakazana sednica Saveta ministara nije održana jer nije došlo do usvajanja dnevnog reda. On je dodao da su protiv usvajanja dnevnog reda bili hrvatski ministri, tako da ova sednica nije održana.

Zbog neodržavanja sednice nisu imenovani ni nosioci direktorskih funkcija na nivou BiH, a između ostalobez imenovanja su ostali i srpski kadrovi za direktore Agencije za istragu i zaštitu BiH i Regulatorne agencije za komunikacije BiH .

- Obrazloženje za neglasanje za dnevni red, iako do tada nije bilo primedbi na tačke dnevnog reda, jeste da su određene tačke skinute na zahtev zamenika predsedavajućeg Saveta ministara Bisere Turković i da je ona rekla da neće glasati za neke tačke koje se tiču kadrovskih rešenja koja se odnose na kandidate koji dolaze iz reda hrvatskog naroda, rekao je Tegeltija.

On je dodao da će nova sednica Saveta ministara biti planirana, te izrazio nadu da će nesporazumi koji evidentno postoje između HDZ BiH i SDA biti rešeni.

- Videli ste nakon nedavnog sastanka stranačkih lidera u Istočnom Sarajevu da postoji neka vrsta nesaglasnosti između ove dve političke partije, koja se onda prenosi na rad Saveta ministara - rekao je Tegeltija.

Foto: SRNA

Odgovarajući na pitanja novinara šta je bilo sporno ministrima iz reda hrvatskog naroda, Tegeltija ja rekao da su najspornija pitanja bila kadrovska rešenja za koja su davno završene konkursne procedure.

- Predstavnici HDZ BIH su se pozivali na dogovor iz Istočnog Sarajeva da će biti imenovani svi kadrovi za koje je završena redovna konkursna procedura, ali to gospođa Turković nije tretirala na taj način i to je, kako su nam rekli, bio razlog zašto nisu glasali za dnevni red - naveo je Tegeltija.

Predsedavajući Saveta ministara je dodao da je konkretno reč o dve pozicije - direktora "Službenog glasnika BiH" i direktora Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova.

CIKOTIĆ BEZ IMENOVANjA

Na pitanje da li je u proceduru uputio predlog za imenovanja Selme Cikotića za ministra bezbednosti, Tegeltija je rekao da nije.

- Dogovor je bio takav da se taj predlog uputi u trenutku izbora kadrova za koje je provedena redovna konkursna procedura. To je jedno sa drugim povezano i zbog toga to nisam uradio - istakao je Tegeltija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Prellee

09.07.2020. 18:19

Dobro Tegeltija radi svoj posao, nema jedno može a drugo ne može. Idu svi u prijedlog, ide sve u paketu, a ne samo Bošnjački prijedlog.