Hercegovci kroje trasu Jadransko-jonske magistrale

D. C.

četvrtak, 09. 07. 2020. u 06:48

Херцеговци кроје трасу Јадранско-јонске магистрале

Mitrović i Ćurić Foto: D. Curać

Ministar transporta BiH Vojin Mitrović sastao se sa gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem
MINISTAR komunikacije i transporta BiH Vojin Mitrović sastao se sa gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem, a tema sastanka u Trebinju bila je trasa buduće Jadransko-jonske magistralekroz RS. U opciji je pet ponuđenih rešenja za njenu izgradnju, koja svojim delom prolazi i kroz teritoriju Grada Trebinja.

- Do kraja 2020. treba da se usaglasi trasa, a osim Republike Srpske, moramo imati neophodnu saglasnost Federacije BiH, Hrvatske i Crne Gore. Verujem da uskoro možemo postići dogovor. Federacija BiH će finansirati svoj deo trase, a RS svoj. Preduslov za finansiranje je usaglašavanje buduće trase - rekao je Mitrović.

Grad Trebinje, ali i ostale lokalne zajednice iz Hercegovine pripremaju svoj predlog za put, koji treba da spoji BiH sa auto-putem sa Hrvatskom i Italijom, odnosno sa Crnom Gorom, Albanijom i Grčkom.

Kada je u pitanju područje Trebinja, ponuđene deonice prolaze kroz Popovo polje, preko Trebinjskih brda i Zubaca.

OD ITALIJE DO GRČKE

JADRANSKO-jonski auto-put je deo istoimenog koridora dužine oko 1.110 kilometara, koji prolazi kroz sedam zemalja - Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, BiH, Crnu Goru, Albaniju i završava u luci Igumenica u Grčkoj.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije