U Čelebićima na granici Foče i Pljevalja: Leti se ovde okupi po nekoliko hiljada stanovnika

R.Milović

sreda, 08. 07. 2020. u 23:20

У Челебићима на граници Фоче и Пљеваља: Лети се овде окупи по неколико хиљада становника
Čelebići su, najveća je mesna zajednica u opštini Foča,a posle Banjaluke, Foča je teritorijalno najveća opštini u Republici Srpskoj
Od Foče je selo Čelebići udaljeno oko 40 kilometara. Sa desetak zaseoka koja se graniče sa Pljevljima, Čelebići su, najveća je mesna zajednica u opštini Foča,a posle Banjaluke, Foča je teritorijalno najveća opštini u Republici Srpskoj. Leti se ovde okupi  po nekoliko hiljada stanovnika, a procenjuje se da, samo u Beogradu ima oko  8.000 Čelebićana.


- Uspeli smo uz pomoć „domaće dijaspore“ prikupiti oko 100.000 maraka za izgradnju društvenog Doma kulture sa 150 kvadrata korisnog prostora u zaseoku Ječmišta, gde smo minulog vikenda, ogradili i seosko groblje, obuhvativši time i stećke, ovde u narodu poznate kao Grčko groblje. Ta investicija nas je koštala oko 10.000 maraka. Kad ne možemo zbog pandemije virusa korona u Grčku, živi, žiovi i mrtvi se okupljamo na zajedničkom „grčko-čelebićkom“ groblju, malo u šali, malo u zbilji-kaže za „Novosti“ Milija Radović iz Ječmeništa, penzionisani matičar u opštini Foča.

Čelebiće, kao razvojnu šansu je prepoznala i lokalna samouprava pod rukovodstvom načelnika Radisava Mašića.

- Pomažemo u granicama mogućnosti sve aktivnosti stanovnika Čelebića koji postaju i okosnica razvoja stočarstva, ali i po prvi put rudarstva.U cilju oživljavanja života u Čelebićima, ovde su meštani obnovili Crkvu, a u zaseoku Rijeka i crkvu brvnaru iz 15 veka. Sa nestrpljenjem se čeka početak eksploatacije rude olova, bakra i cinka, jer su istraživanja u minule četiri godine pokazala izdašnost u rudnom bogastvu područja Čelebića- kaže za „Nocosti Radisam Mašić.
                                         

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije