Na Aerodrom Banjaluka u četvrtak je dopremljen prvi kontingent medicinske opreme i pomoći Rusije za borbu protiv epidemije izazvane virusom korona. Na Aerodrom je sletio avion Iljušin -76  iz Rusije sa medicinskom opremom i materijalima koje je ta zemlja donirala Srpskoj, a u Banjaluku je stigla i ekipa od 15 ruskih medicinskih stručnjaka koji će se staviti na raspolaganje Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci u borbi protiv epidemije virusa korona.

U RS je stigla i pomoć od pet specijalizovanih vozila kao i oprema za dezinfekciju. Pošiljku iz Rusije je dočekao vrh Republike Srpske na čelu sa Miloradom Dodikom srpskim članom Predsedništva BiH.
Dodik je ocenio je da je nemerljiva pomoć koja je iz Ruske Federacije stigla u Republiku Srpsku.
- Znamo da se i Ruska Federacija suočava sa virusom korona, ali nije izostala njihova želja da nama pomognu - rekao je Dodik novinarima na banjalučkom aerodromu, gde je sa drugim zvaničnicima Srpske dočekao prvi kontingent pomoći iz Rusije.

Dodik je zahvalio Rusiji, njenom predsedniku Vladimiru Putinu, ministru inostranih poslova Sergeju Lavrovu i ruskom ambasadoru u BiH Petru Ivancovu koji su radili sa vlastima Republike Srpske da stigne ova pomoć.

- Oni su nam rekli da gđe ovi ljudi izvrše dezinfekciju prostorija ili otvorenog prostora posle toga ta mesta izgledaju kao da tu nije ni bilo virusa korona. Veoma je važno da sve dezinfikujemo i da to bude sterilno, naglasio je Dodik.


On je preporučio i Federaciji BiH i njenom rukovodstvu da od institucija Ruske Federacije zatraže da i njima pomognu.

- Javno kažem da ću podržati takav zahtjev i nazvaću određene ljude da ovo isto bude realizovano i u Federaciji. Važno je da ovakvi stručnjaci uđu u zdravstvene ustanove u FBiH koje je zahvatio virus korona. Oni moraju da imaju inicijativu i ovde je to problem. Ruska strana je ta koja određuje kome daje pomoć. Rekli su da na zahtev Republike Srpske ona dolazi ovde. Ukoliko to FBiH i njeni organi žele neka napišu zahtev i ja ću istim putem zatražiti da pomognemo i njima, istakao je Dodik.
On je dodao da će ruski stručnjaci održati sastanak sa ljudima iz Srpske kako bi napravili plan delovanja.


-Ovo su pripadnici Vojske Ruske Federacije i oni mogu da đeluju samo u skladu sa naređenjem. Naređenje koje su dobili od najvišeg državnog rukovodstva je da idu u Republiku Srpsku. Sada je potrebno da dobiju naređenje da idu i u FBiH. Ako su mogli da budu u Italiji i na mnogim drugim mestima ne vidim razlog zašto ne bi mogli da pomognu i FBiH, rekao je Dodik.

Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov izrazio je nadu da će pomoć u medicinskoj opremi, koja je iz Ruske Federacije stigla na banjalučki aerodrom, pomoći Republici Srpskoj da prevaziđe krizu izazvanu epidemijom virusa korona.


Ivancov je naveo da je pomoć iz Rusije upućena na zahtev Republike Srpske, s ciljem da se Srpskoj pomogne u ovoj teškoj situaciji, u kojoj se nalaze i brojne zemlje širom sveta.
- Dolazi ekipa lekarskih specijalista, koji će se zajedno sa kolegama iz Srpske konsultovati u lečenju ljudi, a stiže i specijalna tehnika koja omogućava dezinfekciju prostora zgrada i drugih objekata", rekao je Ivancov.


Ivancov je, nakon što je sa predsjednikom RS Željkom Cvijanović, srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i predsednikom Vlade Srpske Radovanom Viškovićem dočekao prvi kontingent medicinske opreme i pomoći Rusije za borbu protiv epidemije virusa korona, naveo da je to ono što je u ovom trenutku potrebno za suzbijanje širenja virusa korona u Srpskoj.

- Nadamo se da će ova naša uloga pomoći da se situacija olakša i da ćemo zajedničkim naporima prevazići sve nevolje, rekao je Ivancov.


Pročitajte još: Iljušin sleteo na aerodrom u Banjaluci! Stigao prvi kontigent medicinske pomoći IZ RUSIJE (VIDEO)

Prema njegovim rečima, pomoć je stigla na zahtev Republike Srpske, dok zahteva iz Federacije BiH nije bilo, a Rusija je spremna da pomogne ukoliko bude mogućnosti.