BIJELjINSKO udruženje likovnih umetnika "Sveti Luka" je u Muzeju Semberije organizovalo tradicionalnu "Prolećnu izložbu", tokom koje je 36 stvaralaca izložilo stotinu dela rađenih različitim tehnikama - od olovke i tempere, do uljanih boja i enkaustike, a predstavili su se i ikonopisci, i fotografi.

Predsednik Udruženja Panto Pantić smatra da je to što se tokom svečanog otvaranja okupilo oko 200 ljubitelja umetnosti najbolji pokazatelj da "Sveti Luka" - kao zajednička adresa mnogih kreativnih i kvalitetnih pojedinaca - izrasta i u svojevrsni brend grada.

- Okupljamo 50 članova među kojima su amateri, mladi koji su tek upisali Akademiju, ali i profesori likovne umetnosti. Osim kvaliteta stvaralaštva, zajednička nam je i ljubav prema umetnosti, pa tokom godine rado učestvujemo u radu mnogih kolonija, a pored "Prolećne izložbe" organizujemo još jednu, tokom decembra, u galeriji ovdašnjeg centra za kulturu - naglašava Pantić.

Otvaranju je prisustvovala i profesor istorije umetnosti iz Beograda Sofija Ljubičić, koja godinama učestvuje u selekciji za Likovni salon amatera u srpskoj prestonici.

- Drago mi je što sam došla u Bijeljinu i osetila duh ove manifestacije, koja ne obraća pažnju na to ko je kakve umetničke orijentacije, veroispovesti ili kako se zove, već je prvenstveno opredeljena ka širenju duhovnih vidika. Godinama pratim aktivnosti udruženja "Sveti Luka" i posebno me raduje to što je početku predstavljanja odabranih eksponata prisustvovalo i mnogo dece. Ako njih naučimo da poštuju umetnost, onda ne treba da brinemo za budućnosti - naglasila je Sofija Ljubičić.

Članovi Udruženja na okupu


MOTIVI

- DIPLOMIRALA sam i grafički dizajn, i ikonopisanje, a sada sam po prvi put odlučila da izložim apstraktne slike na kojima kombinujem temperu, akvarel i zlatni pigment. Mnogo mojih prijatelja je učlanjeno u udruženje "Sveti Luka", pa sam odlučila da im se pridružim i steknem nova iskustva - kaže najmlađi član pomenute umetničke družine Marija Radanović (23) iz Popova.