U ZDRAVSTVENIM ustanovama regije Doboj najduža čekanja su u dobojskoj opštoj bolnici, gde na operaciju katarakte 700 pacijenata čeka do osam meseci, a višemesečna su čekanja i za ultrazvučni pregled srca.

Prezentaciji istraživanja koje je sproveo Centar za humanu politiku (CHP) u Doboju prisustvovali su predstavnici zdravstvenih ustanova tog grada i domova zdravlja regije i FZO RS.

Prema podacima, u dobojskoj bolnici čekanje na zdravstvene usluge koje se pružaju u jednom danu zavise od broja pacijenata, ali nema čekanja na hitne operacije. U Domu zdravlja Doboj nema čekanja na zdravstvene usluge u hitnim slučajevima, a ostali pregledi se zakazuju u periodu od najviše tri dana.

U Domu zdravlja Teslić na pregled kod porodičnog lekara čeka se u proseku petnaestak minuta, dok se na RTG i ultrazvuk čeka duže. U Domu zdravlja Brod na zakazani pregled kod porodičnog lekara čeka se u proseku dan, a kod pedijatra pregledi se zakazuju dva dana u sedmici.

Pročitajte i: Ruski lekovi ipak dobijaju zeleno svetlo? Višemesečno pregovaranje o ponudi stranih medikamenata na tržištu BiH bliži se kraju

Zakazivanje pregleda kod porodičnog lekara je u Domu zdravlja u Derventi, dok u Modriči tvrde da nema čekanja na zdravstvene usluge u njihovoj ustanovi. U šamačkom domu zdravlja na zakazani pregled čeka se do dva dana, na laboratorijske pretrage tri, očitavanje RTG snimaka su čak do četiri i na ultrazvučne preglede do 10 dana...

- Pojedini pacijenti imaju problem sa skupim lekovima i što ih plaćaju po punoj ceni zbog toga što nisu na listi FZO RS, što utiče na troškove lečenja osiguranih lica - rekao je na prezentaciji direktor CHP Momir Dejanović.


DOPUNSKI RAD

ISTRAŽIVANjE je obuhvatilo i dopunski rad lekara koji rade u javnim zdravstvenim ustanovama, u čemu takođe prednjači Opšta bolnica u Doboju čijih je nekoliko hirurga, radiologa i internista dobilo saglasnost za dopunski rad u drugim, uglavnom privatnim ustanovama.

Saglasnost za dopunski rad dobila je nekolicina lekara i u dobojskom, teslićkom i modričkom domu zdravlja, dok su bez rada izvan redovnog lekari u Dervente, Broda i Šamca.