REPUBLIČKI tužilac Branko Mitrović zatražio je od Vrhovnog suda RS da izrekne strože kazne svim učesnima tuče u kojoj je ubijen Bojan Milovanović (29) iz Kozarske Dubice, dok su branioci četvorice optuženih tražili ukidanje osuđujuće presude.

Zbog ubistva Milovanovića na 14 godina osuđen je Goran Bilčar, a njegov prijatelj Marko Mihailović je zbog učešća u tuči osuđen na dve godine. Za isto delo Milovanovićevi prijatelji Đorđe Borovčanin i Đorđe Đenadija dobili po godinu i po zatvora.

Iznoseći žalbu na prvostepenu presudu, tužilac Branko Mitrović je rekao da se izrečenim kaznama ne može postići svrha kažnjavanja.

- Prvostepeni sud nije dovoljno cenio stepen odgovornosti i izrekao je niske kazne. Kod Borovčanina je kao olakšavajuće uzeto to što je nezaposlen i student, a kod Đenadije što je lošeg imovnog stanja. Ne znam zašto bi to bilo olakšavajuće - upitao je Mitrović, navodeći da ni to što ranije nije bio osuđivan ne može biti olakšavajuća okolnost.

Bilčarev branilac advokat Branko Ristić smatra da su prvostepenom presudom počinjene brojne povrede odredaba krivičnog postupka, i da ni sve činjenice nisu pravilno utvrđene. Sam Bilčar je ponovo isticao da mu je žao zbog svega, ponavljajući da nije želeo tuču.

- Tražim pravednije suđenje i da se osudim za ono kako je bilo. Ne bežim od istine - rekao je Bilčar.

Mihailović se i pred Vrhovnim sudom sam branio, navodeći da mu je žao što je došlo do zločina. Ponovio je da on nije učestvovao u tuči, navodeći da je bio napadnut i prisiljen da se brani.

Bojan Milovanović

Borovčaninov advokat Miljkan Pucar kaže da se u presudi ne navodi šta je, kada i kako uradio njegov klijent, tražeći da se presuda ukine i predmet vrati na novo suđenje. To je tražio i Đenadijin branilac advokat Draško Zec smatrajući da su prvostepenom presudom učinjene bitne povrede Zakona o krivičnom postupku.


USMRĆEN ŠRAFCIGEROM

BOJAN Milovanović ubijen je 18. oktobra 2018. oko 3.15 kod parka Kupusište u Banjaluci. Svemu je prethodio verbalni sukob između dve grupe mladića u pekari "Marčelo". Po odlasku iz pekare susreli su se vozilima i potom je došlo do svađe i tuče u kojoj je Bilčar auto-dizalicom gađao suparničku grupu, a potom je šrafcigerom ubo Milovanovića u slepoočnicu.