ZA razliku od politike koja još uvek razdavaja Trebinje i Dubrovnik, Dubrovčani su česte mušterije u Trebinju, Trebinjci u velikom broju odlaze na rad u taj hrvatski grad, a čak se i sklapaju brakovi - i to ne bilo kakvi. Risto Čičković iz Trebinja u sedamdesetoj godini pre nekoliko dana venčao se sa Ikom Marić, koja ima samo godinu manje, a rođena je Dubrovčanka koja je odlučila da nastavi život sa svojim izabranikom u gradu na Trebišnjici.

Ika i Risto upoznali su se pre dve godine u Trebinju, nakon što je ova Dubrovčanka otišla u penziju, a početkom novembra prošle godine odlučili su da poznanstvo i zajednički život krunišu brakom. Kako kažu, prva zajednička kafa pokazala je da se radi o srodnim dušama.

- Upoznali smo se, u kafani, na trebinjskom Trgu slobode, u hladu stoletnih platana i kestenova. Popili smo tu prvu kafu, počeli priču i primetili kako nas zanimaju slične stvari. Razmenili smo brojeve telefona i tako je počelo naše druženje - kaže Ika.

Nakon izvesnog vremana Risto je Iku zaprosio, a priznaje da to nije odmah uradio direktno.

- Ika me nekoliko puta pozivala na ručak, a jednom sam tako kroz šalu rekao da dobro kuva i da bi se mogla udati. Tada odgovora nije bilo, a naredni put isto sam ponovio i kada je napravila kafu. Ona me upitala - a za koga, nakon čega je usledio odgovor - za mene. Tako je izgledala naša veridba - istakao je Risto.

U trebinjskom Sabornom hramu obavljen je čin venčanja pred sveštenikom Nikolom Jankovićem, a onda sa svatovima, a nije ih bilo malo, oko šezdeset - na svadbeni pir na Aleksinu Među, gde je došao i matičar.

Kao što nalažu običaju začula se i harmonika, a mladenci su prvi ples otplesali uz Dubrovačke trubadure i pesmu "Dok palme njišu grane i cijela varoš spi".


UDVOJE SVE LAKŠE

RISTO Čičković ističe da mu je drago što je sreo Iku, oboje ne kriju zaljubljenost, ali i ističu da je udvoje sve lakše.

- Ljudi zaista treba da sklapaju brakove dok su mladi, ali ako im se ljubav desi u stare dane neka je čuvaju, jer jedni drugima sve su potrebniji u starim danima - rekla je Ika.