U NAREDNOM periodu u Republici Srpskoj osnovaće se nova stranka i to će uraditi Nezavisni klub socijalista u Narodnoj skupštini RS. Narodni poslanik Nezavisnog kluba socijalista u NS RS i predsednik Gradskog odbora SP Banjaluka Goran Selak potvrdio je informaciju da će deo socijalista formirati novu političku stranku. Pored Selaka u pomenutom klubu su poslanici Maksim Skoko, Andreja Dorić i Savo Vulić.

Selak je istakao da takva inicijativa iz baze postoji već duže vreme, i da će biti i prihvaćena, s obzirom na to da predsedniku SP Petru Đokiću ne pada na pamet da ponudi svoju ostavku na mesto ministra i predsednika partije.

- Narodni poslanici predstavljaju članstvo SP i mi ne odustajemo od smene Petra Đokića i utvrđivanja njegove odgovornosti. To tražimo kao socijalisti, kao narodni poslanici i kao građani Banjaluke i Republike Srpske. S obzirom na to da je Đokić uprkos svim pruženim prilikama odlučio da sedne na obraz i ne ponudi ostavku na mesto ministra i predsednika partije, razmatramo mogućnost novog političkog subjekta, pošto to od nas traže članovi u regijama i odborima širom Srpske - ističe Selak.

Pročitajte još - Goran Selak: Očekujemo veliki uspeh na izborima

On kaže da već duže vreme imaju tu inicijativu iz baze i najverovatnije je da će ona biti prihvaćena.

- Jedno je sigurno, mi smo socijalisti i ostajemo socijalisti. Đokić je izgleda prelomio i odlučio da od SP napravi ruinu koju će povući sa sobom na dno. Nažalost, on ima zakonsku mogućnost da to uradi, ali ono što on ne može da uradi to je da uništi socijaliste u Banjaluci i Srpskoj. Tako da je veoma izvesno da ćemo na izbore sa novim političkim subjektom. Nastavićemo saradnju sa partnerima iz koalicije, gde ćemo takođe imati mnogo više prostora za rad i delovanje, ali bez opterećenja i tereta koji predstavlja Đokić sa svojim aferama - kaže Selak.

Inače, u vezi sa nedavnim smenama i isključenjima iz SP, Osnovni sud u Banjaluci u sredu je doneo rešenje kojim je potvrđeno isključenje Gorana Selaka iz SP, kao i raspuštanje Gradskog odbora SP Banjaluka. Na ovaj način Sud je ukinuo svoju ranije izrečenu privremenu meru obezbeđenja kojom je bilo suspendovano isključenje Selaka iz SP, kao i raspuštanje Gradskog odbora Banjaluka.

Predsednik SP Petar Đokić izjavio je da pozdravlja odluku Suda, i da je ona očekivana.

- Usled grubog kršenja Statuta SP, Glavni odbor SP doneo je odluku o isključenju iz članstva Maksima Skoke, Gorana Selaka i Milenka Savanovića. SP je ozbiljna i odgovorna partija koja ne trpi grubo kršenje Statuta, akata i pravila. Svaka vrsta destruktivnog i nepolitičkog ponašanja biće sankcionisana. Naša odluka je demokratska, utemeljena na našem statutu i drago mi je da ju je sud u Banjaluci tako i shvatio - poručio je Đokić.

ISKLjUČENjA

POSLANICI Socijalističke partije tražili su smenu predsednika SP i ministra Petra Đokića, nakon čega je Đokić iz partije isključio šefa poslaničkog kluba Maksima Skoka, poslanika Gorana Selaka i predsednika regije Krajina Milenka Savanovića.