Zima bez snega na području Modriče najavljuje sušnu i neizvesnu poljoprivrednu godinu za 664 poljoprivredna gazdinstva. Lepo vreme i visoke temperature u februaru izmamili su poljoprivrednike na njive, čime je započelo prolećno oranje i priprema za setvu. U Vranjaku kod Modriče šest poljoprivrednika se udružilo i sa traktorima su izašli na njive Novaka Savića da mu pomognu da uzore još 20 hektara


- Nekada su mobe u selima bile poznate, išlo se pomoći komšiji u spremanju sena, berbi kukuruza i svih ostalih većih poslova. Zanimljivije je ovako raditi nego kada si sam na njivi. Ovako se malo šalimo, prepriačavamo razne dogodovšitne, brazde padaju a vreme prolazi. Evo mi smo se dogovorili da jedan dan zajednički Novaku pomognemo da uzore što je planirao. Smatram da je ovo jedan početak kad ćemo sve više jedan drugom priskakati u pomoć kada bude potrebno.- rekao je Marko Stajić poljoprivrednika iz Vranjaka koji je među prvim sa traktorom izašao na njivu da pomogne komšiji Novaku. Pored Stajića na mobi su sa traktorima su kod Novaka učestovali Milan Savić, Jerotija Janković, Žarko Cvijanović i Novak Todorović.


Oranje kod Novak Savića sami poljoprivrednici su nazvali mobom i kako su rekli trudiće se da to postane tradicija.


- Izuzetno mi je drago što su mi komšije pritekle u pomoć. Zajednički možemo sigurno i više i bolje. Zato ćemo se truditi da ovo postane tradicija. Danas oremo kod mene, sutra ćemo kod Marka ili Jerotije i tako dalje. Na taj način želimo da sebi olakšamo ovaj naš teški posao.- zadovoljno je rekao Novak Savić.


Povoljne vremenske prilike doprinele su ranom prolećnom oranju.


- Danas oremo oko 20 hektara. Na tu površinu bacio sam oko hiljadu tona stajskog đubriva. Pripremam se za setvu kukuruza od čega ću pravitiu između ostalog i silažu. Jesenas sam poorao 30 hektara gdje sam zasejao detelinu, tritikale i pšenicu. Godišnje obrađujem 50 hektra i sve što proizvedem koristim za potrebe vlastite farme na kojoj ima oko 70 grla krupne stoke, bikove i krave za proizvodnju mleka. - priča Novak Savić.


Pročitajte još: Prognoza koja će vas obradovati: Posle miholjskog leta ide blaga zima


I ostali Vranjačani koji se bave poljoprivredom kombinuju ratarstvo i stočarstvo kako bi imali koristi i nešto zaradili. Kako kažu od poljoprivrede se može živeti, ali mlađe generacije to ne interesuje. Na području Modriče 211 poljoprivrednika je za sada ostvarilo pravo na regresiranu naftu, kao i na ostala podsticajna sredstva, koja izdvaja opština Modriča i Vlada RS.