Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta, danas je čestitao rukovodstvu i građanima Republike Srpske državni praznik Dan Republike Srpske - 9. januar i poželeo mir, napredak, sreću i uspeh na svim poljima.


Republika Srpska je nastala kao viševekovni san srpskog naroda zapadno od Drine da živi u slobodi, da nesmetano njeguje i čuva nacionalni i kulutrni identitet, da se ekonomski razvija i da nikad više ne dozvoli da se nad njim desi genocid, masovni zločini, etničko čišćenje, ugnjetavanje i diskriminacija, naveo je Linta.


Ističe da se moramo stalno sa zahvalnošću i ponosom sećati boraca koji su položili svoje živote za odbranu Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i odavati im počast.


Republika Srpska se, kaže Linta, u ovih 28 godina postojanja oduprla mnogim i neprekidnim izazovima i pokušajima njenog osporavanja i negativnog kvalifikovanja što traje do danas i nastaviće se i u narednom periodu.


"Zbog toga je od strateškog značaja za njen opstanak i razvoj da srpski narod bude jedinstven oko ključnih državnih i nacionalnih pitanja".


PROČITAJTE JOŠ: Braneći Republiku Srpsku, vi ste branili Srpstvo, a braneći Kosmet i Srpsku crkvu u Crnoj Gori branimo svoj integritet: Miloš Biković održao govor za pamćenje (VIDEO)


Linta ističe da ohrabruje činjenica da se razvijaju i jačaju sveobuhvatni strateški odnosi između Srbije i Republike Srpske i uveren je da će Srbija uvijek čvrsto stajati iza Republike Srpske, da će je aktivno pomagati kroz konkretne projekte kako to čine predsednik Aleksandar Vučić i Vlada i da će biti garant Dejtonskog sporazuma.


"Posebno je važno da se više nikad ne dozvoli novo oduzimanje i otimanje nadležnosti i razvlašćivanje Republike Srpske u korist BiH, što je dugoročni cilj njenih neprijatelja", naveo je Linta, ističući želju da Republika Srpska nastavi da stalno jača na svim poljima i bude mesto slobode i blagostanja za srpski narod i sve njene građane koji je priznaju i poštuju.