LEKARI u Republici Srpskoj, koji su osuđeni za nesavesno pružanje lekarske pomoći ili drugo krivično delo, nesmetano mogu da nastave s radom u struci čak i ako su njihovi propusti za posledicu imali smrt pacijenta.

Na to ukazuju brojni primeri iz sudske prakse, gde je više lekara i pored osuđujućih presuda nastavilo s radom, a da im ni Komora doktora medicine RS nije oduzela lekarsku licencu.

Najsvežiji primer je presuda direktoru Domu zdravlja u Derventi dr Mirku Šaranu, koji je osuđen na dve godine zatvora zbog nesavesnog lečenja porodilje Tode Milanković (21), koja je nakon porođaja preminula 2. februara 2015. usled iskrvarenja. U presudi, koja nije pravosnažna, navodi se da je Šaran delo počinio iz nehata, a iako je proglašen krivim, sud mu nije izrekao meru zabrane vršenja te delatnosti, niti je tužilaštvo to predložilo.

Identična situacija je i sa dr Nikolom Ljucovićem, koji je, nakon sporazumnog priznanja krivice, osuđen na uslovnu kaznu od godinu dana zatvora. Ljucović je proglašen krivim za propuste u lečenju Jovane Šinik (33), koja je posle poroda preminula u JZU Bolnica Gradiška 27. oktobra 2016. U tom predmetu optužen je i dr Dejan Gvozden (38), a suđenje je u toku.

Za nesavesno lečenje na dve godine zatvora osuđen je i dr Slobodan Marković iz Zvornika. On je u junu 2008. porađao Vericu Ninić, čija je beba umrla, dok su majci život spasli lekari u Beogradu, koji su morali da joj odstrane matericu. U zatvoru je odležao 15 meseci i pomilovao ga je tadašnji predsednik RS Rajko Kuzmanović, da bi se potom vratio na posao.

Pročitajte još - PREMINULA POSLE INTERVENCIJE: Novo veštačenje na suđenju za nesavesno lečenje Jelice Panić (25)

Dr Dragomir Kerović je osuđen na četiri i po godine zatvora zbog slučaja otmice trudnice, s kojom je bio u vanbračnoj vezi, a koja je 1997. nasilno uspavana i izvršen joj abortus. I on je nastavio da radi kao lekar.

Marinko Lovre Foto Novosti

Ginekolozi Milan Jevtović i Tomo Zrilić osuđeni su na pet, odnosno šest meseci zatvora zbog protivpravnog prekida trudnoće, izazvanog kod Ernade Žužić u martu 2008.

Prema Statutu Komore doktora medicine RS, lekarske licence se automatski oduzimaju pravosnažnom presudom o zabrani obavljanja delatnosti ili odlukom Suda časti, koji u poslednje dve godine nije ni zasedao. Pored toga, licenca se oduzima i zbog šestomesečnog neplaćanja članarine ili zbog isteka licence.

- Uobičajeno je da se disciplinskih postupci pred Sudom časti pokreću kada direktori ustanova u kojima su ti lekari zaposleni, po dobijanju pravosnažnih presuda, o tome obaveste Komoru. Protiv većine doktora koje ste naveli sudski postupci su u toku i nisu donete pravosnažne presude - rekao je predsednik Komore Saša Vujnović.

Komora očigledno nije upoznata s činjenicom da sudovi presude ne dostavljaju bolnicama i domovima zdravlja, izuzev ako osuđenom nije izrečena mera zabrane obavljanja delatnosti. Prema rečima Vujnovića, Komora je od osnivanja lekarima oduzela ukupno dve licence, i to ne želeći da precizira, kome i zbog čega.

Nikola Ljucović Foto TV K3

AKTIVNI PREDMETI

ZA nesavesno lečenje trenutno se vode tri sudska postupka. U Bijeljini se sudi dr Sanji Stevanović, zajedno s tehničarom i medicinskom sestrom. Oni se terete da su posle poroda carskim rezom Svjetlani Đurović ostavili dva metra gaze u stomaku, čime je njeno zdravlje teško narušeno. U Prijedoru se sudi dr Marinku Lovri da je tokom operacije slepog creva pacijentkinji odstranio zdrav jajnik. Lovre je već osuđen za primanje mita, zbog čega je otpušten iz prijedorske bolnice, ali se ubrzo zaposlio u UKC RS.