NAKON 13 meseci od završetka izbora u Bosni i Hercegovini konačno je odblokiran proces formiranja vlasti na nivou BiH imenovanjem Zorana Tegeltije, član SNSD, za predsedavajućeg Saveta ministara BiH. Ovim činom koji se dogodio u Parlamentu BiH, započet je proces formiranja vlasti na nivou BiH.

Na sednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH od 38 prisutnih poslanika, za Tegeltiju je glasalo 28, protiv je bilo osam, dok su suzdržana bila dva poslanika. Imenovanje Tegeltije podržali su poslanici SDA, HDZ BiH i SNSD zajedno s još nekoliko političkih partija i tako jasno poručili da će vlast na nivou BiH ubuduće činiti SNSD - HDZ BiH - SDA.

Telgetija je nekadašnji ministar finansija Republike Srpske.

Inače, imenovanju Tegeltije je prethodila višečasovna rasprava gde su mu poslanici postavljali razna pitanja. Tako je poslanike stranaka iz Federacije BiH zanimalo da li Tegeltija voli BiH, ali i da li će posetiti Memorijalni centar Potočari. Poslanici iz Srpske demokratske stranke su tražili da im Tegeltija odgovori da li BiH ide u NATO i zbog čega se ne objavljuje famozni Program reformi BiH?

Odgovarajući na pitanja poslanika, Tegeltija je rekao da kada bi danas odgovarao na sva pitanja njegovi odgovori bi trajali duže nego cela rasprava.

- Tražiću stenogram svih diskusija danas i o njima se izjasniti prilikom usvajanja programa rada Saveta ministara BiH - rekao je Tegeltija i dodao da govornicu nikada neće korisiti za uvrede i omalovažavanje drugih.

PROČITAJTE JOŠ: Najviše oružja BiH izvezla u Saudijsku Arabiju

Tegeltija je pred poslanicima pročitao ekspoze u kojem je istakao da je u potpunosti spreman na odgovornost prema narodima i građanima BiH. Naglasio je da će mu zadatak biti ubrzavanje reformi, vladavina prava, sigurnost i prosperitet.

- Imajući u vidu spor proces formiranja vlasti, mi nemamo pravo na stotinu dana koje su imale sve novoizabrane vlasti u BiH - istakao je između ostalog Tegeltija iznoseći ekspoze. - Zbog toga moramo odmah nakon formiranja Saveta ministara odblokirati procese u Savetu ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH, usvojiti budžet za 2020. godinu i sredstva za investicije staviti na raspolaganje entitetima.

Foto Avaz Parlament u BiH

Nakon imenovanja Tegeltije za predsedavajućeg Saveta ministara BiH, on će obaviti razgovore sa strankama koje će dati kandidate za ministre i zamenike u Savetu ministara BiH.

Nakon što dobije imena srpskih, hrvatskih i bošnjačkih kandidata, Tegeltija će spisak dostaviti na redovnu proveru kod bezbednosnih agencija u BiH i zatim isti predstaviti pred Parlamentom BiH gde se očekuje i konačna potvrda novog sastava Saveta ministara BiH.

SAVET DO KRAJA MESECA

ZARAN Tegeltije je u ekspozeu rekao parlamentarcima da je zajedno s njima spreman da osigura stabilnu vlast u BiH. A predstavnici SNSD, HDZ BiH i SDA su poručili da očekuju formiranje Saveta ministara BiH do kraja meseca.