Blago manastira Gomionica preživelo spaljivanja i okupacije: Izloženi rukopisi stari više od 700 godina

D. Lalić

04. 12. 2019. u 23:59

Благо манастира Гомионица преживело спаљивања и окупације: Изложени рукописи стари више од 700 година
Osveštana muzejska postavka „Kočićeva škola“ u okviru koje su izložena najznačajnija sačuvana umetnička dela

VLADIKA banjalučki gospodin Jefrem, osveštao je danas u manastiru Gomionica muzejsku postavku, tzv. „Kočićevu školu“, u okviru koje su izložena najznačajnija sačuvana umetnička dela iz istorije ovog manastira, među njima i ona iz XIII i XIV veka.

Pročitajte još: Neprocenjivo blago Dečana i SPC: U digitalnim zapisima i fermani Sulejmana Veličanstvenog, knjiga gostiju sa potpisima Tita i oficira Ozne

Manastir je sam po sebi nacionalno blago, jer je toliko vekova proživeo pod ratovima, okupacijama i raznim izazovima. Više puta spaljivan, više puta iseljavan, tako da je sve ono što je sačuvano iz tih turbulentnih vremena od danas dostupno građanima Banje Luke kazao je gradonačelnik Igor Radojičić, koji je prisustvovao osveštenju i otvaranju muzeja.

On je podsetio da je Grad podržao otvaranje ove muzejske postavke koja predstavlja deo naše nacionalne istorije.

Pored rekonstrukcije Kočićevog ognjišta, otvaranja Kočićeve sobe u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci i ovde u Gomionici imamo jedan prostor koji nas podseća na njegovo delo, a s obzirom da je njegov otac Gerasim u manastiru bio sabrat, postoji istorijska veza Kočića sa ovim prostorom rekao je Radojičić.

Istoričar umetnosti Ljiljana Ševo, precizirala je da se u ovoj riznici mogu naći izvanredni primeri srpskog, grčkog i ruskog ikonopisa, rukopisi od neprocenjive vrednosti iz XIV veka kao i primerci iz najstarijih srpskih štamparija iz XVI veka, te drugi vredni predmeti.

GOMIONICA

Manastir Gomionica sa crkvom posvećenom Vavedenju Bogoredice kod Bronzanog Majdana (na 42 km zapadno od Banjaluke), datuje se pre 1536. godine, kada se u turskim izvorima u njoj pominje iguman Andrija. Iz 1599. godine potiče tipik manastira Gomionice, danas u eparhijskoj biblioteci u Aradu (Rumunija). Monasi su krajem XVII veka izbegli u manastir Hodoš u Banatu, a 1738. godine u slavonski manastir Pakru.Tokom XVIII i XIX veka crkva je nekoliko puta obnavljana. Manastirsku školu podignutu 1882. godine je pohađao i poznati književnik Petar Kočić.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije