Diploma nije garancija za brzo i lako zaposlenje, pogotovo ako je iz oblasti onih zanimanja koja spadaju u suficitarna. Jedna od šansi za brži pronalazk posla je prekvalifikacija i to za najtraženije poslove na tržištu rada. Na takav korak se odlučilo 100 kandidata koji su prošli šestomesečnu obuku u okviru projekta IT prekvalifikacije koju je organizovalo Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske u saradnji sa Inovacionim centrom Banjaluka.

Magistar ekologije i polaznik obuke Maja Mandić rekla je da je odlučila za obuku jer voli izazove i motivisalo ju je znanje.


-Na praksi sam u `Prointeru` i jako sam zadovoljna i puno sam naučila, navela je Mandićeva.


Polaznik obuke Saša Oljača rekao je da je obuka dobro prošla i da je puno naučio.


Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je novinarima povodom dodele sertifikata da su kandidati tokom šestomesečne obuke stekli znanja i veštine iz oblasti programiranja i poslovno-komunikacionih veština.

- Ovim programom prekvalifikacije u Republici Srpskoj imali smo nameru da 100 visoko obrazovanih kandidata IT obrazujemo. Reč je o licima koja nisu mogla naći zaposlenje i Vlada Srpske im je obezbedila intenzivni šestomesečni kurs koji je podrazumevao teorijsku obuku i praksu u partnerskim IKT kompanijama, naveo je Rajčević.
On je rekao da očekuje da polaznici nađu zaposlenje u domaćim IKT kompanijama, prvenstveno u onima koje su učestvovale u projektu, što će biti pokazatelj ovog projekta. - Ukoliko budemo imali određen prosjek, više od 17 odsto, zaposlenja od tih 100 kandidata i sljedeće godine Vlada i Ministarstvo u saradnji sa ICBL sprovešće sličan projekat, najavio je Rajčević.

PROČITAJTE JOŠ: IT sektor sve jači


On je istakao da su svi kandidati uspješno završili obuku, stekli su "meke" veštine i odradili su praksu u partnerskim IKT kompanijama. - Ovim sertifikatima smatramo da imaju bazične veštine u domenu programiranja i razvoja softvera s obzirom na kurikulum koji su postavili ICBL i predavači sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i partnerskih IKT kompanija, rekao je Rajčević.
Direktor ICBL Drago Gverić rekao je da je program IT prekvalifikacije počeo 19. aprila za 100 najboljih kandidata i da su pravo učešća imali svi visoko obrazovani od 24 do 40 godina koji su se nalazili na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske. - Pre petostepenog testiranja kandidata obavili smo analizu sa 30 IKT kompanija iz Srpske da bismo procijenili koji su nedostajeći profili i broj radne snage, dodao je Gverić i pojasnio da se ispostavilo da nedostaje 115 radnika u sedam oblasti, na osnovu čega je sačinjen kurikulum.

On je pojasnio da su se u program mogli prijaviti kandidati iz svih obarzovnih profila.