Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je presudu Draganu Cerovcu, koji je nepravosnažno osuđen na 18 meseci zatvora zbog učešća u otmici Nenada Jakovljevića (45) iz Bijeljine.


Presuda je ukinuta nakon što je sudsko veće u potpunosti uvažilo žalbu odbrane optuženog i postupak vratilo na novo suđenje Okružnom sudu u Banjaluci.


Inače, suđenje u ovom postupku pratile su brojne kontroverze. Naime, sam Nenad Jakovljević je tokom svedočenja amnestirao Cerovca za otmicu, tvrdeći da mu on ništa nažao nije učinio, već da ga je čak zaštitio od druge dvojice optuženih.


Međutim, to nije bilo dovoljno da se Cerovac pusti iz pritvora koji mu je rešenjem Vrhovnog suda RS produžen.


Većina dokaza u ovom postupku odnosila su se uglavnom na braću kik-boksere Miljana i Ljubana Vidovića iz Bijeljine, koji žive u Srbiji i nedostupni su pravosuđu BiH iako je tokom suđenja Cerovcu otkrivena tačna adresa na kojoj se nalaze u Novom Sadu.

PROČITAJTE JOŠ: Cerovac osuđen na 18 meseci zbog otmice


U ukinutoj presudi Cerovac je oglašen krivim da je u sastavu grupe, u kojoj su bili i odbegla braća Vidović 14. maja prošle godine oteo Jakovljevića. Vidovići su žrtvu silom, prijetnjom i batinama naterali da potpiše i overi ugovor kojim priznaje da duguje 16.000 KM Fikreti Mušanović, majci boskera i učesnika rijalitija "Parovi" Đorđa Tomića koji je s Vidovićima blizak prijatelj.


U presudi se navodi da je kritičnog dana Cerovac svojim automobilom "audi A4" iz Srbije dovezao Miljana Vidovića u Bijeljinu. Došli su u kafe bar "Burence" gde su ih već čekali Ljuban i oštećeni Jakovljević, kako bi razgovarali o dugu od 2.000 KM koji on ima prema Vidovićima.


- Vidovići su ga u kafiću udarali i oteli mu dokumente. Naveli su da dug sada iznosi 8.000 evra, a potom su ga pod silom natjerali da uđe u automobil, kojim je upravljao Cerovac. Odvezli su ga do notara, koji nije radio, pa do knjižare u kojoj je sačinio štetni ugovor koji su potom ovjerili u opštini, teretane i vikendice u kojoj su ga Vidovići tukli nanevši mu više povreda - navodilo se u ukinutoj presudi.