SADAŠNjI izgled Jahorine zajednički uspeh je cele RS, jer su u tu planinsku lepoticu uložena ogromna sredstva, ali, pre svega, želja da joj bude vraćen stari sjaj, značaj i ugled. Kada se okrenem sada i pogledam šta smo uradili na Jahorini u poslednjih nekoliko godina verovatno ne bi trebalo ništa da govorim, ali otvaranjem ove gondole naši planovi se ne završavaju, poručio je Milorad Dodik, srpski član PBiH puštajući u rad novoizgrađenu gondolu "Javor-Partizan", dužine 1.100 metara sa 36 kabina, čiji je kapacitet 2.700 skijaša na sat.

Pročitajte još: Bjelašnici Kuća spasa: Radovi od temelja

Dodik je čestitao OC "Jahorina" na još jednom velikom infrastrukturnom poduhvatu, koji olimpijsku lepoticu još brže vodi u sam vrh evropskih i svetskih ski-destinacija.

On je potvrdio da će institucije RS i ubuduće snažno podržavati i druge kvalitetne projekte u Srpskoj.

- Imamo nameru da u narednom periodu počnemo da gradimo gondolu do Pala i Lukavice. To će biti mega projekat koji ćemo da realizujemo u narednih nekoliko godina - rekao je Dodik.

Predsednik Nadzornog odbora OC "Jahorina" Nedeljko Elek izjavio je da je Jahorina državni projekat i da se prema njemu tako treba i ophoditi. Elek je najavio registraciju preduzeća koje će se baviti dodatnim delatnostima, a u sklopu toga biće i zadruga.

Pročitajte još: Hotel Rudo stigao do "doboša"

- Kupićemo hiljadu ovaca i 400 krava, koje ćemo besplatno podeliti seljacima Sarajevsko-romanijske regije. Sa njima ćemo potpisati ugovore o otkupu mleka i mlečnih proizvoda koje ćemo prodavati u hotelima na Jahorini. Ovde se mora prodavati i nuditi romanijski sir i kajmak, rogatički krompir, hercegovački pršut, domaći sir i rakija - kategoričan je Elek.

Elek je istakao da je njihov najveći ponos kabinska gondola i to što će nositi ime Emira Kusturice.

- Kada smo pre dve i po godine počeli s radom i govorili da će cena zemljišta biti najskuplja u regionu, da će doći novi investitori, da će se graditi hoteli i gondola, svi su rekli da su to pusti snovi - podsetio je Elek, i dodao da je Vlada RS uložila 100 miliona KM u Jahorinu.

Direktor OC "Jahorina" Dejan Ljevnaić rekao je da je otvaranje gondole na Jahorini, istorijski dan za olimpijsku lepoticu. Ljevnaić je obećao da će Olimpijski centar "Jahorina" opravdati ukazano poverenje institucija RS, s obzirom na to da je u ovaj projekat ovog leta uloženo oko 30 miliona KM.

Prema njegovim rečima, gondola će povezati deo skijališta Prača sa delom skijališta Poljice, a trasa će raditi i kada ostale instalacije nisu u mogućnosti zbog vremenskih prilika.

- Uz gondolu su izgrađene i tri skijaške staze uređene po FIS standardima, dužine pet kilometara, zaštićene vetroustavama i prekrivene sistemom osnežavanja, sa rasvetom. Napravljeni su vezni putevi koji vode ka gondoli, i novi lift na Poljicama kapaciteta 1.200 skijaša na sat - precizirao je Ljevnaić.

ĐOKOVIĆ I KUSTURICA

NAČELNIK Opštine Pale Boško Jugović rekao je da će ta lokalna zajednica na lokalitetu Jahorine pokloniti plac Novaku Đokoviću u znak zahvalnosti za njegov doprinos promociji srpskog sporta u svetu. Predsednik Nadzornog odbora OC "Jahorina" Nedeljko Elez rekao je da će gondola nositi ime proslavljenog srpskog režisera Emira Kusturice, a ski-staza koja prati gondolu ime proslavljenog srpskog tenisera Novaka Đokovića.

Dodik pustio u rad gondolu