ZA mesec i po dana javnog poziva mladim bračnim parovima u Doboju da se prijave na konkurs za sufinansiranje kupovine stana pristiglo je 13 prijava, od kojih su tri odbačene kao nepotpune.

Sa desetoro mladih starosti do 30 godina, koji su u bračnu zajednicu uplovili nakon 10. septembra ove godine, biće zaključeni ugovori kojim pristaju da sa 30 ili 51 odsto učestvuju u kupovini nove stambene jedinice u budućem zajedničkom životu. Obavezaće se da narednih 20 godina neće napuštati Doboj, a biće im onemogućeno da taj stan prodaju nekom drugom.

Sa većinskim učešćem u kupovini stana mladi će moći birati lokaciju grada u kojoj će stanovati u izgrađenom bloku, a sa manjim će im lokaciju odrediti druga ugovorna strana, odnosno Grad, koji će u knjižnom uredu staviti teretnicu na dve decenije i praktično će biti suvlasnik stana dok ne protekne taj rok.

Od uslova koji su propisani Javnim pozivom jedan je da barem jedan od supružnika treba da ima prebivalište u Doboju najmanje tri godine i da nijedan od od njih nema na teritoriji grada stambenu jedinicu u vlasništvu.

Pročitajte još - Mladi bračni parovi u ovom mestu mogu kupiti kuću za 10.000 do 15.000 evra: Nakovo je za život lepše od Pariza

- Raspisali smo javni poziv investitorima da prave zgrade za mlade bračne parove, a osnovni motiv da mladima ponudimo stotinu stanova pod povoljnim uslovima je naše opredeljenje da su nam ljudi najbitnija stavka i da treba da im obezbedimo preduslove za opstanak na ovim prostorima - kaže gradonačelnik Doboja Boris Jerinić.

U manjem broju prijavljenih od očekivanog predsednica Skupštine grada ne vidi problem, pojasnivši da je to dugotrajan proces i da je uverena da će kvota od stotinu predviđenih stanova za raspodelu biti ispunjena u dogledno vreme.

MODELI

VEĆINA mladih koji su se prijavili na konkurs su se opredelili na model sufinansiranja kojim će u kupovini stana imati manje, odnosno trećinu učešća. Po tom modelu Grad određuje lokaciju u kojem se izgrađeni stan nalazi.