Narodna skupština Republike Srpske usvojila je, po hitnom postupku, set izmena zakona o platama radnicima u upravi, prosveti, kulturi, visokom obrazovanju, MUP i pravosuđu koji predviđa povećanje plata od pet do 20 odsto zaposlenima u javnom sektoru ili onima koji ih primaju iz budžeta Srpske, za šta će u budžetu za iduću godinu biti obezbeđeno 70 miliona KM.

U skladu sa usvojenim aktima biće uvećani platni koeficijenti i povećane plate za zaposlene u ovim oblastima tako da platni koeficijenti do pet budu uvećani za 20 odsto, od 5,50 do 10,90 za 10 odsto, od 11,15 do 19,05 za sedam odsto i platni koeficijenti od 19,25 do 26,23 za pet odsto.


PROČITAJTE JOŠ: Delegacija ujedinjene Srpske u Beogradu sa Selakovićem i Đurićem

Izmene ovih zakona predstavljaju jednu u nizu mera Vlade Srpske koje doprinose privrednom rastu i povećanju plata radnika, što će uticati i na povećanje potrošnje i poboljšanje celokupnog poslovnog ambijenta u Srpskoj.

Nakon glasanja o apsolviranim tačkama dnevnog reda, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zaključio je rad prvog dela osme redovne sednice parlamenta i nastavak zakazao za utorak, 3. decembra u 10 časova.