Statistika pokazuje da je nasilje u porodici u Republici Srpskoj sve učestalije, te da su žene u najvećem broju slučajeva žrtve. Kako bi se nešto menjalo na bolje, potrebne su strože mere za nasilnike, poručuju stručnjaci.

-U Republici Srpskoj su u prvih šest meseci nasilju u porodici bila izložena 652 lica, zbog čega je neophodno pooštriti kaznenu politiku, s ciljem dostizanja nulte tolerancije prema nasilju u porodici, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare povodom početka kampanje protiv rodno zasnovanog nasilja.

Pomoćnik ministra za porodicu, omladinu i sport Republike Srpske Bosiljka Bošnjak navela je da je normativno-pravni okvir u Republici Srpskoj u ovoj oblasti poslednjih godina znatno poboljšan, naročito usvajanjem izmena i dopuna Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

-Ovim poslednjim izmenama i dopunama su sve radnje nasilja u porodici kvalifikovane kao krivično delo, pa se i počinilac goni isključivo primjenom odredaba Krivičnog zakonika, a Zakon o zaštiti od nasilja u porodici se fokusira na pomoć, podršku i zaštitu žrtava, rekla je Bošnjakova novinarima.

Ona je navela da su, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, od 652 lica koja su bila izložena nasilju u porodici, 439 bile žene i 213 muškarci.

Bošnjakova je rekla su centri za socijalni rad i službe socijalne zaštite evidentirale 728 žrtava nasilja u porodici, od kojih 202 maloletne i 526 odraslih, među kojima je bilo 395 žena i 131 muškarac.

Pročitajte još - "Svaku noć je išao u krevet našoj unuci; Ugušio je dečaka dok ga je silovao": Monstruozni zločini pedofila koji su šokirali Hrvatsku

Koordinator Sigurne kuće za žene i decu žrtve porodičnog nasilja iz Banjaluke Amela Bašić Tomić rekla je da je u 10 meseci ove godine u tu kuću bilo smešteno 38 lica - 19 žena i 19 dece, koji su preživeli nasilje od člana porodice.

-Žene koje traže utočište u Sigurnoj kući su u najvećem broju srednje životne dobi i nezaposlene, te se trudimo da im pružimo potrebnu pomoć u svim životnim segmentima, rekla je Tomićeva.

Prema njenim rečima, najvažnije je osmisliti izlaznu strategiju koja podrazumeva pronalazak adekvatnog zaposlenja i smeštaja žrtvama nasilja, kao i pružanje socijalno-psihološke pomoći.

Pravni savetnik u Fondaciji "Udružene žene Banjaluka" Lana Jajčević rekla je da im se u prvih šest meseci za pravni savet obratilo 220 žena, od kojih najviše zbog nemogućnosti naplate alimentacije, pa ubuduće treba staviti akcenat na rešavanje tog problema.

Koordinator projekta u Fondaciji "Udružene žene" Banjaluka Gorica Ivić napomenula je da je još prisutna praksa da se ne pozivaju na odgovornost službenici koji u slučaju nasilja u porodoci nisu postupili po zakonu.

Ivićeva je istakla da problem predstavlja i nedovoljno izdvajanje finansijskih sredstava u ovoj oblasti, te da je neophodno raditi na poboljšanju kaznene politike, jer ima mnogo uslovnih presuda.

-To samo obeshrabri žene da ponovo prijave nasilje, jer su svedoci da počinitelj nije adekvatno kažnjen, rekla je Ivićeva.

Ona je navela da se kampanja ove godine vodi pod motom "Od svesti do odgvornosti za nasilje nad ženama.

Kampanja "16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja", koja poziva na okončanje svih oblika nasilja nad ženama i devojčicama, sprovodi se svake godine širom sveta od 25. novembra - Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama do 10. decembra - Međunarodnog dana ljudskih prava.