PRIJEDOR je proteklog vikenda bio u znaku Druge balkanske izložbe sitnih životinja. Oko 2.000 vrsta ptica, peradi, kunića, riba, reptila i gmizavaca predstavilo je stotinak uzgajivača iz desetak evropskih zemalja.

- Ovo je ujedno bila i 16. republička i jubilarna 40. međugradska izložba sitnih životinja "Prijedor 2019". Preovladavaju golubovi, ali ima i egzotičnih ptica, nešto malo kunića, ribica, teraristike. Deca su najverniji posetioci i naročito smo ponosni što su izložbu posetili osnovci i najmlađi Prijedorčani. Ova izložba znači i nama izlagačima, razmenjujemo iskustva i životinjske vrste - ističe predsednik Udruženja za uzgoj i zaštitu sitnih životinja "Golub" iz Prijedora Mladen Goronjić.

PROČITAJTE JOŠ - POGLEDAJTE: Mladen ulovio poskoka, sad mu je kućni ljubimac (VIDEO)

Najviše pažnje posetilaca privukle su egzotične vrste, zmije i gušteri. Među uzgajivačima ovih neobičnih životinjskih vrsta za naše krajeve, bili su i Suljo Zenković i njegov jedanaestogodišnji sin Ednan. Upoznavali su posetioce, posebno znatiželjnu decu, s njihovim ljubimcima, kraljevskim pitonom i gušterima, bradatim agamama.

- Agame sam dobio od prijatelja koji više nije imao uslova da ih drži, a sličan slučaj je bio i sa zmijom. Čovek nije brinuo o njoj. Piton nije opasan, to je naš ljubimac, držimo ga u kući, u terarijumu. Nama je to isto, kao kada neko drži psa ili kanarinca, jednostavno se životinja zavoli - priča Suljo Zenković.

Goran Mršić


Među izlagačima je bio i uzgajivač egzotičnih ptica Goran Mršić.

- Već 40 godina uzgajam ptice, to je moja velika ljubav, hobi i više od toga. Ovde sam izložio mnoge retke i bojama atraktivne vrste, papagaje, kaluđerice, kanarince, dijamantske golubice, tu je i lavanda šilda. Većina ptica poreklom je iz Australije i Južne Amerike. Nabavljam ih tako što posećujem berze sitnih životinja, gde god stignem - priča Mršić.

Predsednik Balkanskog saveza živinara Radomir Erić kaže da je oduševljen raznovrsnošću i posećenošću ove izložbe.

- Ovoliko dece nisam nikada video na izložbi životinja - izjavio je Erić.

Ednan Zenković

JUBILEJ

UDRUŽENjE za uzgoj i zaštitu sitnih životinja "Golub" iz Prijedora ove godine obeležava jubilej 40 godina postojanja i rada.