Izgubio se u šumi punoj mina, ništa nije jeo, pio vodu iz potoka, pronašli ga posle dve sedmice: Filmsko spasavanje 65-godišnjaka u Republici Srpskoj

Novosti Online

23. 11. 2019. u 16:30

Изгубио се у шуми пуној мина, ништа није јео, пио воду из потока, пронашли га после две седмице: Филмско спасавање 65-годишњака у Републици Српској

Foto Printscreen/ rtrs.tv

Jedan od lovaca je prolazio potocima, gde je video jednu urušenu staru vodenicu. Videle su se samo noge nepoznatog lica, priča član LU "Sana" Oštra Luka
Članovi lovačkog udruženja, Civilna zaštita i vatrogasaci iz Oštre Luke tokom proteklog vikenda bili su učesnici prave drame! Nakon što je pronađen nestali 65-ogodišnjak iz Gornjih Kruhara kod Sanskog Mosta, i to na nepristupačnom terenu, usred minskog polja, usledila je filmska akcija njegovog spasavanja. Izuzetno težak zadatak obavljen je bez greške.


Sve je počelo pre gotovo tri sedmice. Tokom lova, članovi Lovačkog udruženja "Sana" iz Oštre Luke, na nepristupačnom terenu okruženom minskim poljima, primetili su nepoznatog muškarca, koji ih je pitao za put ka jednom od okolnih sela.


Uputili su ga, i upozorili na minska polja, a zatim se razišli.


Petnaest dana kasnije, na istom terenu, duboko u šumi i daleko od puta, lovci su zatekli prizor koji ih je šokirao.


"Jedan od lovaca je prolazio potocima, gde je video jednu urušenu staru vodenicu. Videle su se samo noge nepoznatog lica. Lovac se prestravio, dok nije video da je čovjek živ", priča Vaso Mastikosa, član LU "Sana" Oštra Luka.


Još veći šok usledio je kad su shvatili da je reč o čovjeku kojeg su sreli pre dve sedmice. Odmah su obavestili policiju, opštinsku Civilnu zaštitu i vatrogasce koji su reagovali istog momenta.


Uprkos veoma teškom i nepristupačnom terenu, sve službe brzo su stigle i počele akciju spasavanja.


PROČITAJTE JOŠ: Prijatelji zbog magle pali u ambis (FOTO)


Čovjek je bio na izmaku snage. Uspeo je da kaže kako se zove, da je zalutao, i da je na tom mestu boravio punih petnaest dana.


Sve vreme gotovo ništa nije jeo, a pio je vodu iz obližnjeg potoka.


Zaista, pravo je čudo što je ostao živ, jer su noći na tom terenu izuzetno hladne, a šuma puna divljih životinja.


"Malo smo ga, da kažem, svezali, jer je trebalo da se popnemo uz nekih 500 metara ogromne strane. On nije bio u mogućnosti da se sam drži na nosilima. Mi smo se malo smenjivali, jedni drugima pomagali", naveo je Dejan Mastikosa, komandir Vatrogasne jedinice Oštra Luka.


Drago Zorić, predstavnik Civilne zaštite Oštra Luka upitao je kako je moguće da se zalutali čovek nađe na pomenutom lokalitetu, obzirom, kako je rekao, da se radi o području sa velikim minskim poljima.


"Srećom, izneli smo ga na suprotnu stranu u odnosu na minska polja", rekao je Zorić.


Ono što je najbitnije – jedan život je spasen, i to samo zahvaljujući munjevitoj reakciji dežurnih službi.


Pronađeni muškarac prevezen je u prijedorsku bolnicu i smešten na odeljenje Ortopedije. Kako saznaje RTRS iz ove ustanove, njegov oporavak protiče veoma dobro.

(rtrs.tv)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije