OPŠTINSKI sud u Sarajevu osudio je kantonalnog tužioca Idriza Begića na tri godine zatvora zbog primanja nagrade ili drugih oblika koristi radi trgovinom uticajem.

Begić, koji je radio u Kantonalnom tužilaštvu Unsko-sanskog kantona, proglašen je krivim da je 2016. godine od optuženog za šumsku krađu Mevludina Hadžića zahtevao i primio 2.800 evra, preko posrednika Salkana Džakulića, nakon što ga je uverio da mu preti kazna od dve do tri godine zatvora.

U presudi se navodi da je, preko posrednika, poručio Hadžiću da za šumsku krađu sklopi sporazum o priznanju krivice ili prizna krivicu te da će biti osuđen na uslovnu kaznu, a on će mu izdejstvovati da postupajući tužilac ne uloži žalbu, kako bi presuda postala pravosnažna.

U obrazloženju presude sudija Ajla Papović Mujan kaže da je optužnica dokazana, i da je Begić sukcesivno uzimao novac koji mu je donosio Džakulić. Pojasnila je da je Begić, nakon izjašnjenja o krivici, pozivao sudiju i interesovao se kod koga je Hadžićev predmet, te je obećao da će sve "srediti".

Kao otežavajuća okolnost u obzir je uzeto to što je Begić delo počinio kao tužilac USK.

Pročitajte i:Sumnjiva istraga u Republici Srpskoj: Ni MUP nije znao da se ubica u pokušaju predao

- Bio je svestan svojih radnji. Od tužioca se očekuje da goni počinioce krivičnog dela, a Begić je svojim radnjama narušio ugled pravosudne zajednice - rekla je Ajla Papović Mujan.

Presuda Idrizu Begiću nije pravosnažna i postoji mogućnost žalbe Kantonalnom sudu u Sarajevu.