Kandidat SNSD-a za predsedavajućeg Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija kazao je u četvrtak na konferenciji za novinare u Banjaluci da će prioritet u njegovom radu biti ekonomija, kao i da su mu već poznata imena budućih ministara. Međutim, danas ih nije precizirao.

Republici Srpskoj će, kao što je to dogovoreno u avgustu na sastanku predsednika političkih partija - SDA, SNSD i HDZ BiH, pripadaju resori spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, zatim transporta i komunikacija, te resor za ljudska prava i izbeglice, kao i tri zamenička mjesta. Tegeltija je danas kazao da veruje da neće biti preraspodela funkcija u odnosu na onu što su tri stranke pre dogovorile.

Istakao je da će biti spreman da se u prvoj sedmici decembra pojavi pred Parlamentom BiH i predstavi program. Veruje i da će biti verifikovana odluka Predsedništva BiH o njegovom imenovanju na poziciju predsedavajućeg Saveta ministara BiH.

Pročitajte još - SIPA o Tegeltiji: Nema prepreka da bude mandatar

- Do verifikacije u Parlamentu BiH neću objavljivati imena ministara. Prvo ću obaviti i konsulatacije sa političkim partijama – rekao je Tegeltija, te dodao da se u javnosti „operisalo“ sa velikim brojem imena, od kojih je dio tačan, a dio nije.

Rekao je i da je obavešten da će u utorak biti sednica komisije za pripremu Saveta ministara BiH na kojoj će davati odgovore na pitanja poslanika.

Posebno je istakao da će mu prioritet u radu biti ekonomija.

- Ekonomija, ekonomija i samo ekonomija – naglasio je Tegeltija.

Istakao je da viziju budućeg rada već ima u glavi, ali da će je prvo prestaviti u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

- Prioritet je ubrzan privredni razvoj čije će rezultate građani osetiti na svom standardu i to može da reši veliki deo problema u BiH – poručio je Tegeltija.

Upitan o saradnji sa vladama entiteta, Tegeltija je kazao da su Savet ministara BiH i Vlada RS prolazili kroz razne faze (ne)saradnje, te da će ubuduće učiniti sve da sa premijerom RS Radovanom Viškovićem i FBiH Fadilom Novalićem uspostavi „puni sistem koordinacije“.

Tegeltija je istakao i da je otežavajuće što je prošlo već godinu dana, te da je sada najvažnije da se odblokiraju procesi i da se svi dokumenti, koji su prihvatljivi i prošli procedure, verifikuju, posebno oni koji se tiču međunarodnih finansijskih institucija.

Ključ je, poručio je, i usvajanje budžeta za 2020. godinu, kako ne bi prošla jedna godina privremenog finansiranja institucija BiH.