Predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da Dejtonski mirovni sporazum nije samo zaustavio rat, već je uspostavio i ustavnu strukturu na osnovu koje zemlja, koja je prethodno imala teško iskustvo i stradanje, funkcioniše u miru već 24 godine.

- Mi u Republici Srpskoj smo tek s protekom godina shvatili važnost i kvalitet Dejtonskog sporazuma, ocenila je Cvijanovićeva.


Ona je naglasila da BiH može opstati samo kao decentralizovana zemlja sa visokom autonomijom entiteta, sa balansima i predviđenim zaštitnim mehanizmima.
Nažalost, istakla je Cvijanovićeva, putem intervencija stranog faktora, ali nekad i naivnošću domaćih struktura ta izvorna dejtonska struktura je doživjela brojne devijacije, a zemlja je uvedena u stanje nekog eksperimenta.

PROČITAJTE JOŠ -
Višković: RS opredeljena za izvorni Dejton i evropski put BiH

- Kad vam kuću, umesto njenih ukućana, uređuju oni koji u njoj ne stanuju, onda dobijete ovo što danas imamo u BiH. Za nas u Republici Srpskoj, dejtonska formula je formula za opstanak BiH, a to znači da želimo da zadržimo naša ustavom propisana prava i nadležnosti, ne želimo da ih se odričemo zbog nekih imaginacija o BiH kakva ne može da postoji, pojasnila je predsednik Srpske.


S druge strane, istakla je Cvijanovićeva, postoje i oni koji nastoje pokazati da je Dejton prevaziđen ili nefunkcionalan da bi se zemlja centralizovala.


- Mi u Republici Srpskoj mislimo da decentralizacija nije prepreka ni funkcionalnosti niti uspešnosti, ali nasilna centralizacija jeste, i to ne samo prepreka za uspeh, već i formula za krah. Zato je važno očuvati dejtonski koncept, zaključila je Cvijanovićeva u izjavi povodom 24 godine od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.