PRE četiri godine, Enes Omeragić ubio je vojnike Oružanih snaga BiH Armina Salkića i Nedeljka Radića. Zločin se dogodio stotinak metara od kasarne u Rajlovcu. Omeragić je posle brutalnog smaknuća vojnika počinio samoubistvo, zabarikadiran u porodičnoj kući.

Posle četiri godine u BiH bledi slika na vojnike Radića i Salkića, koji su nastradali u sumanutom terorističkom napadu. Porodice Salkić i Radić još nisu ostvarile svoja prava, pa tako kćerka pokojnog Nedeljka Radića još nema pravo na penziju. Iako su nakon ubistva vojnika njihove kolege govorile da su bili vojnici za primer, inicijative da Radić i Salkić dobiju ulicu, trg ili neki park s njihovim imenima su zaboravljene, baš kao i teroristički čin od kojeg svi sklanjaju glavu. Nakon četiri godine od tog napada, stručnjaci za bezbednost kažu da BiH nije daleko odmakla.

Dekan Fakulteta za bezbednost i zaštitu Nezavisnog univerziteta Banjaluka Slobodan Župljanin rekao je da se četiri godine od terorističkog napada u Rajlovcu kod Sarajeva ne može reći da su građani u BiH sigurni i bezbedni.

- Ukupna situacija u BiH sa aspekta bezbednosti je vrlo složena. Na tu složenost utiču svi elementi postojeće migrantske krize, a posebno činjenica da se u BiH vraća veliki broj pripadnika takozvane Islamske države sa stranih ratišta, koji su osvedočeni i ozloglašeni teroristi - rekao je Župljanin.

Pročitajte još - Vehabija ubio policajca, obaveštajci znali da se priprema napad!

Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević izjavio je da BiH nije samo nebezbedna zemlja za sebe, već i za region, i da je generator haosa i problema u celom regionu, pa i EU.

Galijašević je naglasio da ovaj, ali i drugi teroristički akti u BiH nisu rasvetljeni, niti sudski okončani, i da ne postoji nijedna aktivnost na utvrđivanju organizatora, nalogodavaca i finansijera mreže u kojoj su radili i Enes Omeragić i Nerdin Ibrić, koji je ubio policajca u Zvorniku.

Nedeljko Radić, Armin SalkićNapominjući da BiH nije bezbedna zemlja i da je terorizam samo potvrda toga, Galijašević je istakao da BiH nema ni institucije voljne da se bore protiv terorizma.

- Političkom Sarajevu su svi neprijatelji zato što Sarajevo još stoji pod staklenim zvonom i ne vidi kako se svet brzo menja i da propagandna matrica po kojoj su optuživali i podmetali drugima više ne funkcioniše - upozorio je Galijašević.

On je rekao da nas sve to vraća na ubistvo dva pripadnika OS BiH - Srbina i Bošnjaka, mladića u istoj uniformi koji su pokušali simbolično poslati poruku da možemo zajedno živeti.

Pročitajte još - Teroristički napad na konvoj rudara: Na desetine mrtvih i povređenih (FOTO)

- Pucajući u njih, vehabije su pokazale da u stvari žele haos, a SDA, koja sav taj sistem drži okupljen oko sebe i upravlja njime, pokazala je da u stvari ne želi zajednički život i da podrškom radikalnim ekstremistima i nekažnjavanjem krivaca samo komplikuje naš život - konstatovao je Galijašević.

Dževad Galijašević, foto A.Stanković

TERORISTIČKI AKT

DžEVAD Galijašević je ukazao na to da iz Sarajeva uporno pokušavaju da nametnu različitu interpretaciju terorističkih napada.

- Desio se teroristički akt koji je počinio pripadnik selefijskog vehabijskog pokreta. Oni danas imaju najmanje stotinak vehabijskih komuna i naselja i 22 džemata. Olazili su u velikom broju na sirijsko ratište - gotovo 360 boraca i više od 200 civila, žena i dece - rekao je Galijašević.