U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske u Banjaluci uspešno je urađena 32. transplantacija bubrega, a postoperativni oporavak pacijenata protiče uredno i bez komplikacija, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.


U saopštenju se navodi da je transplantirani pacijent D.Đ. (37), a donor bubrega je majka D.J. (67), te da su kompletnu predoperativnu pripremu pacijenata uradili lekari UKC-a na Odeljenju nefrologije Klinike za unutrašnje bolesti.


- U pripremi transplantacije, koja je urađena u petak, 15. novembra, korištena je tehnika za razmenu nalaza putem video-konferencije sa Vojnomedicinskom akademijom (VMA) u Beogradu, što podrazumeva zajedničko razmatranje medicinske dokumentacije i donošenje odluke o izvođenju procedure" - navode iz UKC-a.


Kako se dodaje, ubuduće će transplantacioni tim UKC-a najvećim delom samostalno obavljati ovu proceduru, s tim da će vaskularni hirurzi sa VMA i dalje biti dio procesa edukacije kadra UKC-a ovog profila koji će vrlo brzo moći samostalno da učestvuje u izvođenju transplantacija.


Pročitajte još: U Sloveniji najviše transplantacija, a malo donora


- Ovim putem smo još jednom potvrdili našu spremnost da kroz usavršavanje novih vještina i sticanje novih znanja stanemo rame uz rame sa renomiranim ustanovama u regionu, ističu u UKC-u.


Prva transplantacija urađena je pre devet godina u UKC-u uz pomoć tima sa VMA koji sve vrijeme učestvuje u procesu edukacije kadra UKC-a.