IAKO iz Federacije BiH i opozicionih stranaka Republike Srpske žele da ubede javnost da dokument Program reformi BiH koji je usvojilo Predsedništvo BiH na sednici u utorak, znači ulazak BiH u NATO, to nije tačno i nigde se ne prejudicira članstvo BiH u NATO, niti narušava vojna neutralnost, poručio je Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH.

- Ovo nije dokument koji prejudicira članstvo u NATO, što i piše na prvoj strani dokumenta - pojasnio je Dodik. - Čak se otvoreno kaže da je za svaku vrstu i kretanje ka članstvu potrebna nova odluka Predsedništva i Parlamentarne skupštine, te da će se odluka donositi u skladu sa stavovima svih organa vlasti. Prema tome, to je jedan novi kvalitet.

On je naveo da se u ovom dokumentu nalazi nekoliko bitnih stvari, a jedna od njih koja je značajna za Republiku Srpsku predviđa da se smanji broj pripadnika Oružanih snaga u profesionalnom radu, čime bi se smanjili troškovi.

Dodik je podsetio da je ranije u BiH bošnjačka strana insistirala da se donese Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP) i da je to uslov za imenovanje kandidata za predsedavajućeg Saveta ministara.

- Mi smo doneli dokument koji se zove reformske aktivnosti BiH i zato bi bilo dobro da oni koji to kritikuju pročitaju šta tamo piše i kako piše, a onda da govore - poručio je Dodik.

On je istakao da je, posle dugih razgovora, pronađen neki dogovor s ciljem da se stvore uslovi da se imenuje predsedavajući Saveta ministara, što je i urađeno.

On je naglasio da nigde nije urušen princip vojne neutralnosti koji je Republika Srpska usvojila u Narodnoj skupštini i pozvao opozicione SDS i PDP da pokažu gde piše da je to dovedeno u pitanje.On je najavio da će o tome detaljno informisati Vladu Srpske.

Dodik je naglasio da sada ovo dovodi Republiku Srpsku u poziciju onoga što Srbija ima i da je uvek okvir Srpske bio da prati Srbiju, koja je, takođe, vojno neutralna.

- Mi ćemo pratiti sve oblike saradnje koje Srbija ima sa NATO. Možemo da sarađujemo ali da ne želimo da damo bilo kakav doprinos tome da se krećemo ka integraciji u NATO - ponovio je Dodik.

On je rekao da je siguran da će i sam NATO najbolje protumačiti ovaj dokument te da bi možda bilo najbolje da SDS i PDP sačekaju i vide na koji će način sam NATO oceniti dokument.

GODIŠNjICA

PREDSEDNIK Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je Srpska opredeljena za izvorni Dejtonski sporazum i evropski put BiH, te da je sve što želi da njen stav bude uvažavan, a da se do svih promena dođe dogovorom i konsenzusom dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

- Koliko god želimo dobro našem narodu, jednako želimo dobro i za druga dva konstitutivna naroda u BiH. Mi samo štitimo svoje stavove i tako ćemo raditi i ubuduće - rekao je Višković povodom 24 godine od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

DODIK JASNO REKAO "NE" SEVERNOATLANTSKOJ ALIJANSI!

DOKUMENT koji će Predsedništvo BiH poslati u Brisel usaglašen je i izanaliziran u utorak na sastanku članova Predsedništva sa ambasadorima, a srpski član Predsedništva Milorad Dodik insistirao je da se i ambasadori i Željko Komšić i Šefik Džaferović izjasne da se ne radi o Akcionom planu.

- Da li je ovo Akcioni plan gospodine Komšiću, da li je ovo Akcioni plan gospodine Džaferoviću? - nekoliko puta je upitao srpski član Predsedništva, za šta postoji i pisani dokaz.


Pročitajte još - Vučić čestitao Dodiku na postignutom kompromisu u BiH


Od ambasadora koji su bili na sastanku, među kojima i američki, Dodik je tražio da decidirano potvrde da dokument koji će izaći iz Predsedništva kao usaglašena verzija, niko u Briselu neće tumačiti kao bilo šta drugo osim reforme u oblasti odbrane i nastavka saradnje sa međunarodnim misijama u BiH.

- Nemojte vi, uvaženi ambasadori, pokušati dovesti u poziciju da mi to podržimo, damo, i onda NATO kaže to je ANP. Ja vam kažem da ja to neću da prihvatim - izričit je bio Milorad Dodik.

Izvori ATV tvrde da je američki ambasador konstatovao da su se konsultovali sa NATO i da će prihvatiti reformski program iz BiH.

- NATO će prihvatiti taj dokument koji ne aktivira ništa i ne menja status MAP - decidirano je ustvrdio ambasador.

- Ako takav odgovor dobijem od NATO, ja prihvatam - bio je odgovor Milorada Dodika.