PREDSEDNIŠTVO BiH je u utorak na vanrednoj sednici jednoglasno imenovalo Zorana Tegeltiju iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za predsedavajućeg Saveta ministara BiH. Odluka će biti dostavljena u dalju proceduru Komisiji za pripremu izbora Saveta ministara Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Tako su, nakon 13 meseci od izbora, u BiH stvoreni uslovi za formiranje Saveta ministara BiH. Opstrukcije oko imenovanja Zorana Tegeltije uporno su dolazile iz Stranke demokratske akcije (SDA) i njenog predsednika Bakira Izetbegovića. Naime, oni su tražili da Milorad Dodik kao srpski član Predsedništva BiH, podrži Godišnji nacionalni plan BiH za NATO (ANP), a zauzvrat bi SDA podržala imenovanje Tegeltije.

Iz Predsedništva BiH je nakon sednice na kojoj je imenovan Tegeltija saopšteno da je donesena i odluka da u NATO sedište u Briselu bude dostavljen dokument pod nazivom "Program reformi BiH". Dokument će biti dostavljen dan nakon što Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdi imenovanje predsedavajućeg i ministara u Savetu ministara.

PROČITAJTE JOŠ: Dodik: Zvizdićeva poseta SAD je lični čin

Sam Tegeltija je potvrdio da je imenovan, ali i dodao da je o imenovanju saznao iz medija!

Nakon ove vesti oglasio se i Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i predsednik Srpske demokratske stranke (SDS), i poručio da je srpski član Milorad Dodik "prodao Republiku Srpsku":

- Iako je obećavao da nikada neće prihvatiti ANP, sada je potpuno jasno da je pristankom na ovaj dokument, kako god da se on zvao, Dodik aktivirao MAP i prodao RS .

DODIK: NIŠTA OD NATO KOMENTARIŠUĆI optužbe opozicije u RS da je reč o izdaji, Milorad Dodik je poručio je da dokument Program reformi BiH koji je u utorak usvojilo Predsedništvo BiH ne prejudicira članstvo BiH u NATO, niti narušava vojnu neutralnost.

Lider SDS smatra da je Dodik svojim glasom dobio mandatara, ali je, kako kaže, to platio ulaskom RS u NATO.

- Kojim god imenom ovaj dokument sada nazvao, a sigurno će se pravdati ovih dana da to nije to, jasno je da je Dodik prekršio rezoluciju NSRS o vojnoj neutralnosti - naveo je Šarović.

- Program reformi BiH, koji je usvojen na sednici Predsedništva BiH, predstavlja prvi dokument od 2005. godine koji je usvojen na zvaničnom nivou a da ne teži niti prejudicira da BiH postane članica NATO, što se može smatrati velikim uspehom Republike Srpske - izjavio je portparol SNSD Radovan Kovačević. Članovi Predsedništva BiH dogovorili su se da će dan posle imenovanja Saveta ministara u Parlamentu BiH biti usvojen Program reformi BiH koji ne predviđa članstvo u NATO i ne može se smatrati ANP, čime prestaje proces približavanja BiH NATO.

On je pojasnio da Program reformi BiH predviđa saradnju BiH i NATO po principu koji imaju zemlje koje nisu članice ovog saveza, niti imaju ambiciju da to budu, uključujući i Republiku Srbiju.


ČESTITKA VUČIĆA

PREDSEDNIK Srbije sastao se u utorak u Beogradu sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom.

- Čestitam predsedniku Dodiku na kompromisu koji je postigao sa partnerima u BiH. Odličan sastanak u Beogradu - objavio je Vučić na instagram-profilu Buducnostsrbijeav.