Ponosni na Republiku Srpsku koju su stvorili ne žaleći ni kap svoje krvi: Godišnjica osnivanja Voda specijalne policije u Modriči (FOTO)

Vid Blagojević/Novosti online

19. 11. 2019. u 15:00

Поносни на Републику Српску коју су створили не жалећи ни кап своје крви: Годишњица оснивања Вода специјалне полиције у Модричи (ФОТО)

Foto: Vid Blagojević

Vod je činilo 30 odabranih i specijalno obučenih policajaca
MODIRČA - U Modriči je obeleženo 27 godine od formiranja Voda posebnih snaga policije. Vod je činilo 30 odabranih i specijalno obučenih policajaca koji su dali veliki doprinos u stvaranju Republike Srpske.


U odbrambeno-otadžbinskom ratu 14 pripadnika policije iz Modirče ugradilo je svoj život u temelje Republike Srpske a 43 su ranjena, dok je Željko Todorović kao pripadnik specijalnog voda poginuo, Ilija Stajić se još uvek vodi kao nestao i do dan danas nisu pronađeni njegovi posmrtni ostaci. Sedam pripadnika voda je teško ranjeno.

Vod policije iz Modriče bio je jedna od najboljih policijskih jedinica u toku rata i učestovao je skoro na svim ratištima u odbrani i stvaranju Repulike Srpske. Četvrto okupljanje Voda posebne policije je bila prilika da se borci prisete sudbonosnih događaja za Modriču i Republiku Srpske .

- Okupili smo se da obeležimo herojstvo jedne čete koja je bila neustrašiva u ratu. Mnogi su izginuli, izgubili delove tela na ratištima širom Republike Srpske. Okupili smo se danas da zapalimo sveće onim koji su u uniformi policije dali svoj život za Srpsku i kažemo da nikad neće biti zaboravljeni, jer to je obaveza nas živih – rekao je posle polaganja cveća na spomen obeležje Rade Petrović bivši član voda specijalene policije.

PROČITAJTE JOŠ: Mitrovdanska ofanziva: Na današnji dan je 5.000 srpskih vojnika pobedilo 40.000 neprijatelja (VIDEO)


Jedan od najmlađih u vodu bio je Novak Objedović koji je bio inicijator pre četiri godine da se ovaj dan obeležava. Teško je ranjen u jednoj od ofanziva na Dobojskom ratištu.


Foto: Vid Blagojević


- Jesmo bili tada mladi, pa ipak smo nosili teret tog nesrećnog rata na leđima. Kada smo formirani kao vod specijalne policije dogovorili smo se i rekli jedan drugom da ćemo se boriti do zadnjeg i da se nećemo nikada predati i tako je bilo. Nažalost izgubili smo Željku i Iliju. Kad toga trenutka setim suze samo što ne krenu a srce se stegne.Kakvi su to borci bili - priseća se najtežih dana u životu Novak Objedović bivši pripadnik Voda policije.


Foto: Vid BlagojevićKako rekoše Ozren im je bio najteži na kraju rata. U odredu specijalne policije bilo je ljudi iz svih gradova dobojske regije ali drugarstvo i prijateljstvo koje su tada izgradili kao dvadesetogodišanjaci ostalo je i dan danas. Iako se viđaju skoro svaki dan, ovaj dan je za nekadašnje saborce poseban, prisete se tužnih ali i lepih trenutaka kad su bili mladi i kad su mogli sve.


U znak sećanja na sve poginule pripadnike policije na spomen obeležje u Policijskoj stanici u Modriči njihovi saborci iz jedinice specijalne policije i prestavnici opštine Modriča položili su vence i cveće.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije