Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je oslobodio Strahinju Đurića iz Doboja optužbe za silovanje sugrađanke u njegovom stanu u Doboju.

Presuda je izrečena nakon što je sudsko veće odbilo žalbu tužilaštva i potvrdilo prvostepenu presudu koju je, nakon ponovljenog suđenja, izrekao Okružni sud u Doboju.

Naime, dobojski sud je 2017. godine Đurića oglasio krivim za silovanje i osudio ga na tri godine i osam meseci zatvora. Nakon usvajanja žalbe Đurićevog branioca Vrhovni sud RS je tu presudu ukinuo i postupak vratio na novo suđenje. U ponovljenom postupku Đurić je oslobođen krivice i ta presuda je sada i pravosnažno potvrđena.

Proces protiv Đurića je, zbog zaštite žrtve, bio zatvoren za javnost. U optužnici se navodilo da se silovanje dogodilo 16. novembra 2016. godine u Đurićevom stanu u Doboju. Na teret mu je stavljeno da se sa žrtvom upoznao i dopisivao na Fejsbuku. Znajući da je nezaposlena pozvao ju je u svoj stan, kako bi navodno obavila razgovor za posao. Tada je, kako se navodilo u optužnici, ženu odvukao u sobu i silovao je i prisilio na druge polne radnje.