OKRUŽNO javno tužilaštvo Banjaluka obustavilo je istragu protiv Jelene Gubić, stručnog saradnika za odnose s javnošću Fudbalskog saveza RS, koju je Policijska uprava Banjaluka osumnjičila za neovlašćeno fotografisanje.

Ono što je bilo jasno i pravnim laicima, ali ne i Sektoru kriminalističke policije PU Banjaluka, tužilaštvo je potvrdilo naredbom o obustavi istrage, u kojoj je navedeno da ono za šta policija tereti Gubićevu nije krivično delo.

Kako su "Novosti" pisale, istraga je pokrenuta nakon tuče u prostorijama FS RS 30. septembra, kada je Gubićeva mobilnim telefonom snimila kako predsednik FK BSK Novak Damjanović ulazi u prostorije FS RS za vreme sastanka. On se prvo verbalno, a potom i fizički sukobio sa sekretarom FS RS Goranom Ćejićem.

Pročitajte i: Vređaju Srbe i “teraju” ih preko Drine: Grafit mržnje u Brčkom (FOTO)

Gubićeva je tuču prijavila policiji i pomogla joj u rasvetljavanju događaja, dostavivši snimak sukoba. U postupku je bila svedok, sve dok, osam dana kasnije, snimak nije objavljen na internet-portalima. Tada je, potpuno neosnovano, postala osumnjičena.

Policija je protiv nje podnela krivičnu prijavu za neovlašćeno fotografisanje, iako službene prostorije FS RS imaju karakter javnog mesta.

U naredbi o obustavi istrage, okružni tužilac Sanja Tadić Stojisavljević navodi da se kod krivičnog dela "neovlašćeno fotografisanje" štiti pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života.

- Analizirajući pribavljene dokaze, tužilaštvo je odlučilo da obustavi istragu - navodi se u naredbi o obustavi istrage.

ODLUKA Okružno tužilaštvo Banjaluka,Foto D. Pozderović

Tužilaštvo navodi da je sporni snimak sačinjen u službenim, a ne privatnim prostorijama FS RS.

- Prostorije FS RS u smislu Zakona o javnom redu i miru imaju karakter javnog mesta. Snimak je sačinjen za vreme radnog sastanka koji nema karakter intimnosti i privatnosti - navodi se u obrazloženju tužilačke odluke.


NESTAO DOKAZ?!

NAČELNIK PU Banjaluka Miloš Brkić na konferenciji za novinare 18. oktobra je na upit novinara "Novosti" izjavio da policija "ima dokaz" da je Jelena Gubić sporni snimak dostavila medijima. Tri dana kasnije policija je na informativni razgovor pozvala sekretara FS RS Gorana Ćejića i pitala ga da li ima saznanja ko je snimak "pustio u javnost"?! Ćejić je odgovorio da ne zna, a čak je traženo da ide na poligraf, što je po savetu advokata odbio.