S OBZIROM na to da su se SDS i PDP oglušili o zaključke Narodne skupštine Republike Srpske od kojih se jedan odnosio i na Poslovnik o radu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i nastavili da insistiraju na njegovoj izmeni, SNSD je odlučio da ih zaustavi tako što je predložio svoje članove u komisije Parlamenta BiH i spreči štetu koja je mogla nastati izmenama Poslovnika.

Milorad Dodik, predsednik SNSD, izjavio je da SNSD nije hteo da dopusti da se uruši reprezentativnost i predstavljanje srpskog naroda prema volji građana iskazanoj na izborima u parlamentarnim komisijama.

- Ukoliko bi dozvolili da prođe predlog SDS i PDP to bi značilo da se manjinski deo političke volje u potpunosti zauzima sva mesta što nije adekvatno predstavljanje RS i sigurno bi bilo na štetu dugoročnih odnosa u BiH. Očigledno SDS i PDP su tu inicijativu predložili kako bi sačuvali svoje ljude na mestima u Savetu ministara BiH - istakao je Dodik.

On je dodao da je SNSD ispoštovao kao i uvek zaključke Narodne skupštine i tako obesmislio inicijativu SDS i PDP za izmenu Poslovnika.

- Ovo smo učinili iz odgovornosti prema Srpskoj i da ispoštujemo zaključke NS RS i da se ne ide u izmene Poslovnika PBiH. Suština je da svi narodi moraju biti zastupljeni u komisijama u skladu sa izbornom voljom građana. Jasno je da izdaja iz SDS ide dotle da se ne poštuju ni zaključci Narodne skupštine - poručio je Dodik.

Branislav Borenović, predsednik PDP, izjavio je da su u SNSD valjda konačno shvatili da blokade i bojkoti ne donose nikome ništa dobro i da razloge za stranačke frustracije i koalicione neuspehe isključivo traže kod sebe i svojih političkih partnera.

- Žali bože propuštenih godinu dana i bačenih miliona maraka. Postigli smo cilj, pobedili nerad i javašluk i ovom odlukom zapravo je pobedila opcija koja hoće da stvara uslove za normalan i odgovoran rad - rekao je Borenović, i dodao da SNSD nemaju šta da objašnjavaju njima, nego narodu zašto su potrošili godinu dana i milione maraka iz budžeta za svoj nerad.

Pročitajte još - Šest puta ranjavan, odbranio koridor, za Republiku Srpsku dao život u 23. godini: Obeležena godišnjica smrti Boška Perića Peše (FOTO/VIDEO)

Borenović je istakao da treba sačekati prve sednice parlamentarnih komisija da se vidi da li je deblokada iskrena.

- Ne bi im bilo prvi put da bojkotuju rad komisija. Važno je i da objasne da li su dostavili imena za komisije u Domu naroda ili tamo nastavljaju sa blokadama - kazao je Borenović.

Branislav Borenović Foto PDP


Mirko Šarović, predsednik SDS, izjavio je da se iz reakcije SNSD i slanja predloga njihovih članova komisija u Parlamentu BiH vidi da je SDS bio u pravu.

- Čim im je otpala mogućnost blokade Parlamenta radi uskostranačkih interesa, daju imena članova komisije. Ali naša inicijativa za izmenu Poslovnika nije se odnosila samo za ovaj slučaj već za svaku buduću sličnu situaciju - kaže Šarović.

Staša Košarac, predsedavajući Kluba SNSD u PBiH, kaže da je SNSD izričito protiv izmena Poslovnika Predstavničkog doma koje su predložili poslanici SDS i PDP.

- Iskoristićemo sve kapacitete koje imamo u zajedničkim institucijama da predstavnike SDS i PDP sprečimo u njihovom antiustavnom delovanju, uperenom direktno protiv interesa RS i srpskog naroda - poručio je Košarac.

OSAM POZICIJA

KLUB SNSD Predstavničkom domu parlamenta BiH, na osnovu broja poslanika u tom klubu, ima osam pozicija u šest stalnih komisija Predstavničkog doma.

Stalne komisije Predstavničkog doma imaju po devet članova, od kojih se dve trećine biraju sa teritorije Federacije BiH, a jedna trećina sa teritorije Republike Srpske.