Alarmantno: U Srpskoj 450 dece obolelelo od dijabetesa, a ima i mlađih od pet godina

D.LALIĆ

četvrtak, 14. 11. 2019. u 17:28

Алармантно: У Српској 450 деце оболелело од дијабетеса, а има и млађих од пет година
Deca su pre prijema imali i simbolični čas fizičkog vaspitanja ispred Narodne skupštine uz prikladne vježbe kako bi skrenuli pažnju na neophodnu fizičku aktivnost u kontroli ove bolesti
U Republici Srpskoj ima 450 dece obolele od dijabetesa, a zabrinjava podatak što je u ovoj godini zabeležen najveći porast broja obolelih, rečeno je danas u Banjaluci povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa.

Pedijatar endokrinolog iz Univerzitetsko kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Gordana Bukara Radujković istakla je da je u porastu broj obolele dece od dijabetesa i da je zapažen trend rasta kod populacije mlađe od pet godina.


-To je ono što nije dobro i moramo delovati preventivno da sprečimo sve što možemo da ne bi to toga došlo. Prema našim egzaktnim podacima, imamo 40 novotkrivenih obolenja kod dece u UKC-u i četiri novotkrivena u bijeljinskoj bolnici, rekla je Radujkovićeva, koja je ujedno i predsednik Udruženja "Odrasli za decu Republike Srpske".


Ona je naglasila da je to do sada najveći broj novobolelih za jednu godinu, dodajući da se dijabetes najčešće javlja u jesenjim i zimskim mesecima.


Radujkovićeva je rekla da je bitno buđenje svesti u društvu o ovom obolenju i da današnji prijem kod predsednika Čubrilovića mnogo znači, jer je važno da rukovodstvo Srpske razumije problematiku ove bolesti.


Deca su pre prijema imali i simbolični čas fizičkog vaspitanja ispred Narodne skupštine uz prikladne vježbe kako bi skrenuli pažnju na neophodnu fizičku aktivnost u kontroli ove bolesti.


Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović naglasio je da će sve institucije Srpske pokloniti posebnu i dodatnu pažnju deci oboleloj od dijabetesa, jer je reč o deci i bolest koja se leči u kontinuitetu.


Pročitajte i:  Kako je uopšte živ stigao: Trebinjac vozio sa 4,26 promila alkohola!


- Nema zvaršetka lečenja i 24 časa je potrebna briga za takve pacijente, što upravo čine lekari na čemu im se zahvaljujem i dajem podršku da istraju u svojim nakanama i namerama, reako je Čubrilović novinarima tokom prijema za tridesetak dece iz Srpske koja boluju od dijabetesa.


Uz konstataciju da medicina stalno napreduje, predsednik parlamenta je izrazio očekivanje da bi se u konačnici moglo pronaći rešenje da dijabetes bude i trajno izlečena bolest.


-U ovoj situaciji institucije Srpske, a i celo društvo imaće na umu činjenicu da trenutno 450 dece ima taj problem i da je u ovoj godini najveći porast broja obolelih, te da moramo da vidimo mogućnost neke preventive da se to ne dešava. Naša je obaveza da pružimo podršku i lekarima i roditeljima obolele dece, naveo je Čubrilović nakon prijema organizovanog povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Lili Vu

15.11.2019. 09:40

A kao neko se iskreno cudi ?! Ovde dete od 3 godine porucuje Kokice sa Piletinom....STRASNO ! A svakodnevno deca svih uzrasta jedu za dorucak masni Burek, za rucak usranu Pizzu, za veceru jos usraniju Pljeskavicu i Pommes Frites ! Uzto se nalokaju Fante, Cole, Red Bulla. I sve to uz buljenje u mobilni ili racunar. Pa STA ? Na celoj planeti su "brizni roditelji" decu nakljukali govnima do stanja adipositasa. Bon Appetit. Ko li ce camo te silne zdravstvene troskove da snosi... BOGA pitajte ?

ВЕЛИКИ ВУУ

15.11.2019. 13:27

Загађење, дијабетес код деце је аутоимуна болест