NARODNA skupština Republike Srpske nije usvojila zaključke da bi ih UO Saveta za sprovođenje mira (PIK) odbacivao ili prihvatao, jer taj savet nije telo koje je uopšte predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom, niti Ustavom BiH, poručio je Milorad Dodik, srpski član PBiH, komentarišući sednicu PIK, na kojoj su odbačeni zaključci. Protiv odluke PIK bila je Rusija.

- Zaključke je usvojila NS RS, koja iz svih važećih propisa crpi mogućnost i pravo da ih usvoji. Savet za provođenje mira je samoorganizovano telo određenog broja zemalja i organizacija, koje nema ni akt o osnivanju, ni akt o funkcionisanju, što govori da je reč o telu koje nije utemeljeno u međunarodnom pravu - rekao je Dodik.

Da je njihovo organizovanje pravna besmislica, dodaje Dodik, upozorila je još 1995. Paulina Nevil Džons, tadašnji politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije, na konferenciji u Londonu, kada se ovo telo i samoosnovalo.

- Svi su znali da je reč o podvali, tako je Paulina Nevil Džons opisala osnivanje PIK. Visoki predstavnik ni po Dejtonskom sporazumu niti po rezolucijama SB UN nema nikakvu obavezu prema PIK, i stoga smatram da je njihovo delovanje u prošlosti, mimo bilo kog pravno obavezujućeg akta - naglasio je Dodik.

Dodik je ocenio da forum ambasadora u okviru UO PIK, koji se u Sarajevu sastaje s vremena na vreme, niti ima pravno utemeljenje niti ikakav smisao, posebno ako se uzme u obzir da se bez ikakvog pravnog osnova upliću u unutrašnja pitanja u BiH.

Pročitajte još - Pre 23 godine potpisan Dejtonski sporazum

- Jasno nam je da je sila na njihovoj strani, ali sila i pravo nisu jedno te isto, i to želim da im poručim i danas. Da bismo protumačili Sporazum i Ustav, nije nam potreban niko iz međunarodne zajednice, jer iako smo mali za njih i nedovoljno brojni, imamo sposobne ljude koji na kompetentan način mogu da protumače sve sporazume i odluke - poručio je Dodik.

Milorad Dodik Foto D. Pozderović


Milan Petković, potpredsednik NS RS, ocenio je da BiH jeste međunarodno priznata, ali da niko ne može govoriti da entiteti nemaju određena i ustavom zagarantovana prava i suverenitet.

- Kao političar i pravnik smatram daleko relevantnijim tumačenje "Dejtona" od NS kao najvišeg zakonodavnog tela RS, nego nekih ambasadora ili političara iz međunarodne zajednice - smatra Petković.

Inače, ambasadori zemalja članica UO PIK odbacili su zaključke NS RS od 11. novembra ove godine, jer se zasnivaju na, kako kažu, pogrešnom tumačenju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U izjavi ambasadora, navedeno je da je "BiH priznata kao suverena država 1992. i da je potpisivanjem Dejtonskog sporazuma transformisana u državu koja se sastoji od dva entiteta. Zaključci NS RS su u suprotnosti sa tim činjenicama".

RUSIJA PROTIV!

AMBASADA Rusije u BiH oglasila se posebnim saopštenjem za javnost u vezi sa izjavom UO PIK.

- Nismo se mogli složiti sa procenom ozbiljnosti situacije i stvarnim izlazima iz nje, a koje su bili predložene od OHR i partnera po PIK-u. Mi polazimo od toga da je pitanje oko okončanja formiranja institucija BiH nakon prošlogodišnjih izbora steklo isključivo hitni karakter - saopštila je ruska ambasada u BiH.

Dodali su kako neizvesnost paralizuje rad institucija, koči reforme i nanosi štetu međunarodnom položaju BiH.