Povod da se još jednom suočimo sa fenomenom istorije i njenim značajem za život čoveka kao pojedinca i čitavih naroda, predstavlja nedavno objavljena knjiga akademika Draga Mirkovića pod naslovom: Prorok Miloš Milojević. Ova knjiga, kao ni jedna do sada, otvara mnoga bolna pitanja o etici i „poštenju“ istorije kao nauke, rekao je na promociji tog Mirkovićevog dela, u Centru za kulturu u Ugljeviku, protođakon profesor dr Ljubomir Ranković, glavni urednik „Glasa Crkve“, izdavačke kuće Eparhije šabačke SPC.


Knjiga je do sada predstavljena u Narodnom pozorištu u Šapcu u okviru manifestacije „Vidovdanska loza“, u Sabornoj crkvi u Šapcu, hramu Svetog Prokopija u Loznici i na Sajmu knjiga u Beogradu. Ugljevik je prva „stanica“ u RS.


-Čitaocu koji pročita ovu knjigu, bolno i cinično zazvučaće latinska fraza: Istorija je učiteljica života – rekao je Ranković.


- Razumeće je kao grubu i neumesnu metaforu. Lik učiteljice iz detinjstva nosimo kao milo sećanje i najlepšu uspomenu celoga života. Međutim, Mirkovićeva knjiga uveriće nas da istorija liči na proračunatu i bezdušnu guvernantu katoličkih samostana i internata, hladnu i okrutnu. Ona nas ne upoznaje sa onim najvažnijim u čoveku i narodu. Ona samo pamti i registruje formu, ljušturu, opnu... Bez duše, sadržaja i suštine. Od nje ne saznajemo ništa o potresnim dramama pojedinačnih ličnosti i čitavih naroda.Pročitajte još: Akademik Dragoljub Mirković iz zaborava otkriva delo Miloša Milojevića


Staru usedelicu, Gospođu istoriju, to ne interesuje. Njoj su važne brojke i samo brojke, godina i vekova. Ljudi i narodi nisu brojke, već ličnosti i kolektivi... Kosmos, svemir, večnost...


Drago Mirković u knjizi o Milošu Milojeviću, rođenom Mačvaninu, po Rankovićevim rečima, svedoči velikom srpskom istoričaru, piscu, pesniku, poligloti, patrioti, naučniku i akademiku, svedoči da istorija mora, najpre i iznad svega, da ima opredeljenje za istinu po svaku cenu, a istoričar mora posedovati svest da je istorija kao istiniti svedok i saputnik snažan motivacioni činilac u životu pojedinca i celog naroda“.


Protođakon dr Ljubomir Ranković


O knjizi koja je, kako je rekao „otvorila dubinu, širinu i visinu srpske prošlosti i njenih dragocenosti koje su ostale, zatamnjene, govorio je Predrag Vujević, direktor Centra za kulturu „Filip Višnjić“, koji je poručio da „ovakvo istraživanje i stvarlašto daje novi sjaj našem rodu zarad njegove svetlije i sadašnjosti i budućnosti“.


Autor knjige Drago Mirković, rekao je da mu je drago „što je dao doprinos da se ukaže na značaj Milojevićevog dela, koje je neopravdano skrajnuto, ali Bogu hvala, vraća se na mesto koje zaslužuje“.